Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biro: Đukanovićeva izjava je neprecizno interpretirana

Podgorica -- Biro crnogorske vlade za odnose sa javnošću saopštio je u subotu je izjava premijera Mila Đukanovića da je sa predstavnicima Srbije počeo razgovore o razdruživanju "neprecizno interpretirana". U saopštenju se navodi da je Đukanović, u razgovoru za Fajnenšnl Tajms, naglasio privrženost implementaciji Beogratskog sporazuma i poštovanju medjunarodnih obaveza, kao i da je kazao da do ubrazanja rokova sadržanih u Beogradskom sporazumu može doći "ukoliko se oko toga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postigne saglasnost sa Srbijom".

Đukanović je za britanski list naveo i da je, u razgovoru sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, predočio tri moguća rešenja deblokade procesa približavanja državne zajednice EU. Primarno "da pokušamo sa evropskom Komisijom da nađemo zajednički jezik, da uvaže sprecifičnost naše Unije i da daju pozitivnu ocenu fizibiliti studiji. Dakle, da kao Unija Srbija i Crna Gora potpišemo sporazum sa Evropskom unijom i da deblokiramo proces", naveo je Đukanović.

Druga mogućnost o kojoj je premijer Crne Gore govorio u razgovoru za britanski list je da Srbija i Crna Gora, "neulazeći u redefinisanje državnog okvira tokom trajanja tri godine, potpišu odvojene sporazume o stabilizaciji i asocijaciji sa EU".

I treća, ukoliko EU ne prihvate prvu i drugu mogućnost, da se Srbija i Crna Gora usaglase o bržem raspisivanju referenduma, kako bi se razrešilo pitanje državnog statusa i kako bi rasterećeni tog pitanja mogli da se posvetimo pitanju evropskih integracija, navodi se u saopštenju vladinog biroa za odnose sa javnošću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.