Birači protiv odlaganja izbora

Izvor: B92, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Birači protiv odlaganja izbora

Šta kažu građani (arhiva, Beta)

Beograd, Novi Sad -- Svaki drugi građanin Srbije smatra da bi izbore trebalo održati u zakonskom roku. Oliver Dulić pesimista oko konsenzusa stranaka.

Rezultati septembarskog istraživanja javnog mnjenja agencije Stratedžik marketing pokazuju da 46 odsto anketiranih, pre svega pristalica DS-a, G17 plus i LDP-a, jesu za raspisivanje predsedničkih i lokalnih izbora u zakonskom roku, dok je 27 odsto onih, uglavnom pristalica DSS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i SRS-a, koji misle da bi datum izbora trebalo "prilagoditi okolnostima i političkom trenutku", piše Blic.

Rezultati istraživanja pokazuju i unutrašnju dinamiku glasača svake od političkih partija. Tako 30 odsto pristalica DSS-a smatra da bi izbore trebalo raspisati do kraja godine, a 51 odsto da se treba prilagoditi političkim okolnostima.

Kada je reč o DS-u, 68 odsto smatra da je rok kraj godine, a 16 odsto da raspisivanje izbora treba odložiti.

Kada je reč o predsedničkim izborima, 24 odsto građana dalo bi glas Borisu Tadiću, 18 odsto Tomislavu Nikoliću, a po četiri odsto Vojislavu Koštunici i Velimiri Iliću.

U pogledu stranačkog opredeljenja, Blic prenosi da je za DS oko četvrtine opredeljenih birača i beleži blagi rast poslednjih nekoliko meseci, dok SRS ima trećinu opredeljenih birača.

DSS prema anketi trenutno ima 13 odsto, LDP se stabilizovao na sedam odsto, a SPS na pet odsto. G17 plus ima najizraženije oscilacije popularnosti, ali u poslednja dva meseca beleži vidan rast i ima pet odsto.

Vlada završila tri zakona o izborima

Prema izvorima B92, do sada je napisana polovina od neophodnih šest zakona za održavanje izbora i to zakoni o vojsci, odbrani i spoljnim poslovima. I pored toga, nezvanično se i dalje može čuti da DS ostaje pri stavu da predsednički izbori budu održani 9. decembra, kao i da na tu temu vode razgovore i sa Srpskom radikalnom strankom.

Tomislav Nikolić kaže da radikali ne beže od izbora, ali da o tome ne razgovaraju sa DS-om:

"Ne, nema nikakvih razgovora, a o izlasku na izbore nisam promenio stav. Još uve sam u nedoumici, još uvek su jaki argumenti i za i protiv i zavisiće od mnogo činilaca, a pre svega zavisiće od odluke Centralne otadžbinske uprave, čak mislim da zakažem sednicu Centralne otadžbinske uprave ukoliko danas ili sutra budu raspisani izbori", kaže Nikolić.

Dulić: Ne deluje da će biti dogovora

Oliver Dulić (Fonet)

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je da će raspisati izbore ukoliko političke partije ne postignu dogovor o izmeni Ustavnog zakona.

Ranije tokom dana, u Kažiprstu Radija B92 Dulić je kazao da u ovom trenutku "ne deluje" da će biti dogovora oko promene Ustavnog zakona, kao ni saglasnosti u Vladi Srbije da se set zakona čije je usvajanje predviđeno tim zakonom nađe u skupštinskoj proceduri.

Dulić je kazao da će sačekati da se Vlada Srbije izjasni da li je moguće da ti zakoni budu proizvedeni u najkraćem mogućem roku, ne precizirajući koji je to rok.

"Ako tih zakona nema, ja ću izbore raspisati, a ukoliko se postigne dogovor oko promene Ustavnog zakona, biće sazvana hitna sednica na kojoj će se on promeniti", rekao je Dulić.

On je kazao da je spreman da kroz stranku čiji je funkcioner - Demokratsku stranku, inicira izmenu Ustavnog zakona.

DSS: Nakon 10. decembra odlučiti

Andreja Mladenović (Beta)

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović rekao je da do 31. decembra, u roku koji je predviđen Ustavnim zakonom, ima dovoljno vremena da budu usvojeni svi potrebni zakoni za raspisivanje predsedničkih, lokalnih i pokrajinskih izbora.

"Pošto se pregovaračka misija 'trojke' završava 10. decembra, moramo sačekati da vidimo kakav će biti rezultat pregovora koji su u toku, a posle 10. decembra DSS će u dogovoru sa koalicionim partnerima i ostalim parlamentarnim strankama, u zavisnosti od toga kako će se razvijati situacija oko Kosova i Metohije, predložiti izmenu Ustavnog zakona", rekao je Mladenović.

"Drugim rečima, ukoliko posle 10. decembra albanski separatisti proglase jednostranu nezavisnost, tada se mora proceniti da li ćemo ići na izmenu Ustavnog zakona", rekao je portparol DSS.

Grubač: Dulić može da raspiše izbore

Bivši predsednik Ustavnog suda Momčilo Grubač izjavio je da predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić može da raspiše izbore za predsednika države i bez donošenja novih zakona.

"Predsednik Skupštine može da raspiše izbore i bez novih zakona koji regulišu poziciju predsednika države jer se uvek možemo ravnati po onima koji su sada na snazi", rekao je Grubač za današnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, sve dok novi zakoni ne budu usaglašeni s novim Ustavom Srbije, život mora da teče po važećim zakonima i svi akti koji se donose u međuvremenu imaju osnova u zakonima koji važe.

"Predsednik Republike bi po izboru svoja ovlašćenja vršio po starim zakonima, a naknadno bi preuzeo dužnosti po novim", kazao je Grubač.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.