Izvor: B92, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Politika EU zavisi od izbora

Beograd -- Šef diplomatije Švedske Karl Bilt kaže da će EU prilagoditi svoju politiku prema Srbiji u skladu sa izbornim rezultatima.

"Izbor je na glasačima Srbije, vi bolje znate da postoje partije koje su više opredeljene za evropski put Srbije i one koje su manje. Videćemo ko je i koliko spreman da sprovodi reforme koje Srbiju približavaju EU, ali svakako ćemo poštovati izbor srpskih glasača", rekao on na konferenciji za novinare na niškom aerodromu.

"Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su, nema sumnje, jedni od najvažnijih izbora u Evropi ove godine jer sa moje tačke gledišta, interes i želja EU je da integriše ceo region i Srbiju kao ključnu zemlju. Mi treba da sačekamo rezultate i ja se nadam da ćemo imati brz i intenzivan dijalog na ubrzavanju kretanja Srbije ka EU", kazao je Bilt.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoje partije koje su više neprijateljski nastrojene prema onome što EU predstavlja, ali je i to demokratija.

"Mi ćemo u skladu sa tim prilagoditi i svoju politiku", rekao je Bilt na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Bilt je kazao da će se 22. januara održati sastanak Saveta ministara EU kada će se "već otprilike znati rezultati izbora" i izrazio nadu da formiranje nove vlade neće dugo potrajati.

"U ime čitave EU nadam se da će do formiranja vlade doći što je pre moguće. Poštovaćemo izbornu volju srpskog biračkog tela, ali se nadamo da će srpski glasači izabrati vladu sa kojom ćemo moći vrlo brzo da uđemo u konkretne i duboke pregovore", rekao je on.

Bilt i Drašković o Kosovu

Karl Bilt nije želeo da govori o predlogu Martija Ahtisarija za status Kosova, ali se nada da je moguć razgovor Beograda i Prištine. Takođe nije želeo da spekuliše o rokovima za postizanje statusa rekavši da je kvalitet mnogo bitniji od brzine.

"Iskreno, ja ne znam detalje Ahtisarijevog paketa tako da je teško i ne baš previše mudro komentarisati nešto o čemu ne znate mnogo. Ali mogu da kažem da je cilj Švedske i svih zemalja EU da se postigne stabilnost i poštovanje osnovnih ljudskih prava i da je interes da se region integriše u EU, posebno Srbija kao ključna zemlja u regionu", rekao je on.

"Ovde postoji jedna opsesija granicama, što je tekovina 19. veka. Ne kažem da i drugim zemljama u Evropi granice nisu važne, ali nam je važnije da se slobodno krećemo, radimo, učimo i primamo penzije u onoj zemlji u kojoj želimo. Tako da što se pre vi oslobodite opsesije granicama, to će biti bolje za vas", rekao je Bilt.

Švedski ministar je, govoreći o rešenju statusa Kosova, rekao da su Srbi već dovoljno platili skupu cenu za politiku Slobodana Miloševića. On i Vuk Drašković složili su se da konačan status Kosova mora biti uspostavljen Rezolucijom UN Saveta bezbednosti.

Drašković je kritikovao najave da bi Kosovo moglo dobiti neku vrstu kontrolisane nezavisnosti: "Ne znam čemu svi ti pridevi da bi se sakrila suština. Trudnoća je trudnoća, pa bila prosta trudnoća ili kontrolisana, nadgledana trudnoća, na kraju krajeva rodi se dete u oba slučaja. Bilo koja nezavisnost neizostavno za sobom povlači pomeranje naših sadašnjih državnih granica sa Prokletija do centra same Srbije, do Kopaonika i do kapija Vranja".

U svom zalaganju za rešenje pitanja Kosova Vuk Drašković je podsetio na rimskog senatora Katona: "Katon je svaki svoj govor završavao rečenicom da Kartagina mora biti razorena. I ja, o čemu god da pričam, govorim da Srbija ne sme biti razorena", kaže on.

"Nema, znači, nezavisnosti Kosova, mora se pronaći kompromisno rešenje u interesu Srba i Albanca. Najvažnije je da predlog gospodina Martija Ahtisarija koji on priprema bude osnova za nove pregovore između srpske i albanske strane i da konačnu odluku, bez obzira na ishod pregovora donese Savet bezbednosti UN", kaže Drašković.

I Jan Kubiš u Beogradu

Slovački ministar inostranih poslova, koji je danas razgovarao sa Borisom Tadićem, Vojislavom Koštunicom i Vukom Draškovićem, rekao je da se nada da će, posle izbora, u Srbiji biti formirana Vlada koja će biti demokratska, proevropska i koja će nastaviti reforme u društvu.

Slovački diplomata kaže da je mesto Srbije u Evropi ukoliko to žele njene vlasti i građani koji ih biraju na izborima.

On podseća da je, na početku reformi u njegovoj zemlji, pridruživanje Uniji definisano kao prioritet a da građani Slovačke i danas u ogromnoj većini podržavaju tu politiku.

"Poruka njegove jednodnevne posete Beogradu je jasna", kaže Kubiš u izjavi za B92, "nama je stalo do Srbije".

"Srbiju vidimo kao partnera u Evropi. Nadam se da će unutrašnji događaji u Srbiji i saradnja na međunarodnom planu uskoro stvoriti mogućnost da Srbija postane članica Evropske Unije. Naravno, na tom putu mora biti učinjeno još mnogo koraka", kaže on.

"Srbija, razume se, sama odlučuje. Ipak, nadam se da će se na izborima pokazati da građani Srbije svoju budućnost vide u EU i da podržavaju one koji vode takvu politku", kaže Jan Kubiš.

Kubiš kaže da očekuje da EU zauzme jedinstven stav u vezi sa Kosovom, ali da će on biti definisan tek pošto Marti Ahtisari predstavi svoj plan za budućnost Kosova.

"Smatram da je dobar signal to što gospodin Ahtisari želi da nastavi konsultacije sa relevantnim faktorima posle objavljivanja svog predloga za Kosovo. Tek posle toga biće moguće reći koja je naša pozicija. Mi podržavamo rad g. Ahtisarija koji je zasnovan na principima Kontakt-grupe. Insistiramo na tome da je važno da rešenje bude rezultat pregovora, a ne da bude nametnuto", rekao je Kubiš.

U razgovoru sa Kubišem zvaničnici Srbije ponovili su stav da se moraju poštovati međunarodni principi.

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izjavio je da bilo koja nezavisnost neizostavno povlači za sobom pomeranje državnih granice Srbije i dodao da takav udar na naciju ne zaslužuju ni srpski narod ni Srbija.

On je rekao da Albancima može biti prepušteno da vladaju Kosovom, ali tako da ne ponižavaju Srbe i da se ne menjaju granice države.

Ren: Srbija brzo može dobiti status kandidata

Evropski komesar Oli Ren je izjavio da je "razumni optimista" da će na izborima u Srbiji pobediti demokratske snage, što će omogućiti brzi dovršetak procesa pridruživanja i otvoriti mogućnost da Srbija ubrzo stekne i status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ren je grupi novinara u Briselu istakao da Srbija to može postići zato što ima velike ekonomske, institucionalne i intelektualne kapacitete i da je zato u prednosti u odnosu na neke druge zemlje regiona.

Ren je izjavio da je rešen da odmah posle izbora ode u Beograd i razgovara o tome s novom demokratskom vladom, u očekivanju da ona pruži jasnu potvrdu političke opredeljenosti za dostizanje pune saradnje s Haškim sudom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.