Izvor: B92, 20.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilo kršenja zakona u SO Požarevac

Požarevac -- Ministar Zoran Lončar obavestio je SO Požarevac da je smenjeni predsednik SO Ivan Grubetić kršio Zakon o lokalnoj samoupravi.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije obavestio je Skupštinu opštine da je Grubetić iz SRS-a prekršio zakon opstrukcijom rada parlamenta, kao i nasilnim oduzimanjem mandata trima odbornicima, koji su iz SPS-a i PSS-a prešli u opozicioni tabor i glasali za njegovu smenu. Grubetić svoju smenu ne priznaje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Smenjeni predsednik požarevačkog parlamenta, Ivan Grubetić, ne priznaje da je smenjen, a da je odbornička većina za novog predsednika Skupštine izabrala Aleksu Savića, odbornika DSS-a.

Lončar u svom dopisu kaže da se "nisu stekli uslovi za prestanak mandata odbornika Božice Čabović, Nataše Mladenović i Slobodana Andrejića i za dodelu mandata novim odbornicima" Osporavanje ostavke od strane samih odbornika jeste razlog koji suštinski sprečava prestanak mandata” pomenutim odbornicima”.

Ministar Lončar zatim ukazuje na to da je neophodno da "razrešeni predsednik Skupštine, Ivan Grubetić, kao i svi organi i službe opštine Požarevac, bez odlaganja omoguće da Aleksa Savić, novoizabrani predsednik SO Požarevac, nesmetano preuzme i nakon toga vrši svoju funkciju, u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom” opstine Požarevac.

Smenjeni predsednik SO, Ivan Grubetić, na zvaničnom memorandumu opštine, uz pečat Skupštine opštine Požarevac, odgovorio je ministru Lončaru dopisom, u kome svoju smenu i opstrukciju u radu parlamenta na koju Lončar ukazuje naziva navodnim problemima u radu lokalnog parlamenta.

Grubetić dodaje da je "zaprepašćen sadržinom dopisa” koji mu je Lončar poslao. Grubetić zatim opominje ministra da njegova "ukazivanja nisu obavezujuća, te da će doprineti zaostravanju sukoba koje vi (Lončar) podgrevate iz političkih razloga”.

Ovim pismom Grubetić potvrđuje svoj raniji stav da neće poštovati odluku odborničke većine da je na sednici održanoj pre oko tri nedelje smenjen sa mesta predsednika SO Požarevac, kao ni tvrdnje troje odbornika da je Grubetić na istoj sednici na silu pokušao da im oduzme mandate, nakon što su glasali za njegovu smenu.

U protekle tri nedelje Grubetić je zakazivao svoje, a Aleksa Savić svoje sednice. Grupacija koja je do sada u Požarevcu bila na vlasti (SPS-SRS-PSS) tvrdila je da ima većinu sa trojicom novoimenovanih odbornika, dok je opozicija (DS, DSS, G17 plus, SPO, NS) takođe tvrdila da ima većinu i zakazivala svoje sednice.

One, međutim, nisu održavane jer je Grubetic tokom krize u radu požarevačkog parlamenta, kako je sam potvrdio, promenio bravu na skupštinskoj sali i tako onemogućio rad odbornicima okupljenim oko DS i DSS.

Problemi u Užicu

Ovo međutim, nije jedina opština u kojoj postoje probelmi u funkcionisanju lokalnih parlamenata. Danas je problem eksalirao u Leskovcu, gde su građani počeli proteste zbog toga što parlament ne radi.

Takođe, za poslednje dve godine više lokalnih skupština bilo je blokirano, a Vlada Srbije uvodila je privremene mere i privremeni organ koji rukovodi opštinom.

Takav je slučaj bio i u Užicu, gde je Privremeni organ opštine danas imenovao članove opštinskog veća iz redova Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i grupe građana "Liga za Užice".

Drugu sednicu privremenog organa užičke opštine danas je napustio član iz redova Srpskog pokreta obnove Milomir Cvetković, koji tako pokazao nezadovoljstvo radom ovog organa.

Utvrdjivanje dnevnog reda sednice Privremenog organa Užica danas je trajalo duže nego cela sednica, oko sat i 45 minuta.

Cvetković je tražio da na sednici budu uključene kamere lokalne privatne televizije TV5, s obzirom na postojeći finansijski ugovor o emitovanju snimaka sednice, što se, posle odobrene pauze i obraloženja da je televizija prijavila kašnjenje na dogadjaj, i ostvarilo.

On je tražio da se kao prva tačka dnevnog reda razmatra rad predsednika užičke opštine Tihomira Petkovića (DSS), zloupotreba službenog položaja i nenamensko trošenje budzetskog novca, što nije prihvaćeno.

Predsednik užičke opštine Tihomir Petković je novinarima rekao da je Cvetković zloupotrebio rad privremenog organa u političke svrhe i interesu svoje stranke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.