Izvor: B92, 30.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bilo deportacija Muslimana iz CG"

Podgorica -- Penzionisani crnogorski policijski inspektor Slobodan Pejović kaže da je 1992. postojalo naređenje o deportaciji muslimanskih izbeglica u Republiku Srpsku.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Pavle Bulatović je 1992. godine policijskim službama poslao telegram da treba uhapsiti sve Muslimane iz Bosne i Hercegovine koji se zateknu na crnogorskoj teritoriji i predati ih vlastima Republike Srpske. "To je istina, a sve drugo su laži", rekao je on. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Pejović je u to vreme radio u Centru bezbednosti u Herceg Novom, odakle je pre 16 godina deportovano najviše Muslimana u Republiku Srpsku.

Pejoviću je na skupu, pod nazivom "Otpor zaboravu - 16 godina od deportacije bosanskih izbeglica", koji je održan na podgoričkom Fakultetu političkih nauka, uručena zahvalnica "kongresa Bošnjaka Severne Amerike", kako je obrazloženo, "za iskreno i hrabro svedočenje o deportaciji izbeglica".

Pejović je o deportaciji svedočio u dosadašnjem istražnom postupku o događaju od pre 16 godina, kada je crnogorska policija veću grupu Muslimana-izbeglica izručila vlastima Republike Srpske. Oni su kasnije, kako je ranije više puta saopšteno, ubijeni i do danas nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

Učesnici današnjeg skupa u Podgorici veoma oštro su kritikovali crnogorsku vlast zbog toga što, kako je ocenjeno, "organizovano izbegava" da se suoči sa vlastitom ratnom prošlosću i što još nije rasvetlila deportaciju Bošnjaka.

Sarajevski novinar Šemsudin Radončić je na skupu, u prisustvu ambasadora BiH u Podgorici Branimira Jukića, citirao raniju izjavu predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića da je Crna Gora "izbeglice dočekivala raširenih ruku i srećno ih ispraćala svojim kućama".

Prema objašnjenju Radončića, takvom izjavom Vujanović je "preuzeo odgovornost za opstrukciju" sudskog procesa za deportaciju izbeglica iz BiH.

Profesor podgoričkog Fakulteta političkih nauka Milan Popović je zatražio ostavku crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji je na toj funkciji bio i 1992. godine, kada je izvršena deportacija, ocenivši da je on krivično odgovoran.

Popović je Đukanovića, u tom kontekstu, označio kao "Nerona", a Socijaldemokratsku partiju, koalicionog saveznika Demokratske partije socijalista, kao "nacisticku".

Prema Popovićevom objašnjenju, SDP je 1992. bila "antiratna", a "ratna" je postala 2008. godine jer, navodno, ne čini ništa da se rasvetle događaji od pre 16 godina.

Direktorka beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kritikovala je crnogorsku vlast što nije poslala svoje predstavnike na današnji skup i rekla da porodice deportovanih još nemaju istinu o tome šta se 1992. godine događalo sa njihovim članovima.

Pravni zastupnik porodica deportovanih, advokat Dragan Prelević, podsetio je da je pred sudovima u Crnoj Gori do sada doneto 28 presuda po tužbi oštećenih porodica protiv države Crne Gore, koje su tražile bar materijalnu satisfakciju. Međutim, nijedna od tih presuda još nije pravosnažna jer se država Crna Gora žalila.

Advokat Prelević je odugovlačenje sudskog postupka u vezi sa deportacijom nazvao "ratom sa žrtvama". Sve deportovane, a zatim, ubijene osobe bile su nevine, kazao je Prelević.

Deportacija izbeglica-Muslimana, uglavnom, sa područja crnogorskog primorja, a najviše iz Herceg Novog, dogodila se u maju 1992. godine.

U Crnoj Gori je ranije pokrenuta istraga i protiv grupe policijskih inspektora, pod sumnjom da su učestvovali u deportaciji Muslimana.

U izveštajima međunarodnih institucija o prilikama u Crnoj Gori, kao jedan od problema, navodi se i to što još nije rasvetljena deportacija Muslimana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.