Biljana je  Slobodna

Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljana je Slobodna

BEOGRAD - Premijer Republike Srpske u intervjuu za Glas javnosti kaže da ne želi da se upušta u spekulacije pojedinih medija koji su objavili informaciju da se bivša predsednica RS Biljana Plavšić već nalazi na slobodi.

- Treba biti ozbiljan. Doneta je odluka da će ona, nakon ispunjavanja određenih uslova, 27. oktobra biti puštena iz zatvora, što znači da će biti slobodan čovek. Detalje ne znam, ali spekulacije koje vidim u medijima ne bih komentarisao. Haški tribunal je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prema pravilniku doneo tu odluku i ona će 27. ovog meseca definitivno biti na slobodi.

Da li je tačno da vi organizujete njen povratak?

- Jesam u toku određenih stvari i naravno da ću pomoći u tom pogledu.

Bilo je reči da ima određenih problema u vezi s njenim povratkom iz Švedske.

- To je najmanji problem, imajući u vidu da smo dugo vremena čekali ovu odluku švedske vlade i to je dominantna priča. Prevoz je tehničko pitanje.

Da li će Plavšićeva uživati određene statusne privilegije kao bivša predsednica RS?

- To još uvek nije regulisano zakonima Republike Srpske, ali se o tome razmišlja se u poslednje vreme. Ali, ne samo zbog Biljane Plavšić, već zbog činjenice da to pitanje nije uređeno.

Kad mislite da će to pitanje biti pokrenuto?

- To je pitanje koje u današnje vreme uopšte nije pristojno. Pre nekoliko meseci je oko toga pokrenuta inicijativa, ponovo posle nekih šest godina.

Hrvatski član BiH je švedskoj vladi napisao protestno pismo zbog puštanja Biljane

Plavšić na slobodu. Kako to komentarišete?

- Željko Komšić predstavlja samo sebe u tom pogledu. On je političko nedonošče pobačeno na izborima 2006. godine, tako da njegova akcija održava njegovu političku zrelost. U ovom slučaju, pravila su jasna. Biljana Plavšić je bila osuđena, sve što se sada dešava je u skladu sa pravilima Haškog tribunala. Svaki zatvorenik posle izdržane dve trećine kazne, od određene sudskim rešenjem, može da zatraži puštanje na slobodu, ako se dobro ponašao. Ali, to više nije važno. Važno je da će ona 27. doći u Beograd i to ne može da zaustavi ni Željko Komšić ni takvi kao on!

POZIV LIDERIMA BIH

Kada očekujete da će se održati sledeći sastanak lidera stranaka u BiH?

- Neću čekati. Za idući petak sam u Banjaluku pozvao sve lidere BiH na sastanak. Znači, samo domaće lidere. Pozvao sam predstavnike parlamentarnih partija na nivou BiH da dođu u Banjaluku na razgovor, bez prisustva stranaca. Tema će biti - sva pitanja koja su

važna za nas.

Izjavili ste nedavno da se ne osećate kao pripadnik BiH i da više nećete ići u vojnu bazu na pregovore.

- To je i prošli put bilo bespotrebno. Vojna baza je neprimerno mesto za održavanje političkih razgovora. To, međutim, ne znači da nema potrebe za sastancima, ali ne više u vojnim bazama.

Da li po vašem mišljenju Srbija treba da se uključi u razgovore o BiH?

- Srbija ima svoju ulogu u okviru Dejtonskog sporazuma i iz toga proizilazi, da kao potpisnica sporazuma, ima pravo, pa čak i obavezu da bude uključena. U dosadašnjem procesu bila je favorizovana uloga visokih predstavnika koji su se bespravno ponašali i nametali zakone a da nisu konsultovali potpisnike Dejtonskog sporazuma. To je kršenje međunarodnog prava. Srbija ne želi da nameće rešenje nama u Bosni. To je proaktivna pozicija Srbije i to je za sada savim dovoljno.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.