Bilčik za RTV : Izveštaj realan, EP spreman da pomogne Srbiji u evrointegracijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2021, 17:12

Bilčik za RTV : Izveštaj realan, EP spreman da pomogne Srbiji u evrointegracijama

Prvi izveštaj od stupanja na funkciju izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika usvojen je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta. 57 poslanika glasalo je za, 4 protiv dok je 9 bilo uzdržano. O detaljima izveštaja, dijalogu Beograda i Prištine kao i međupartijskom dijalogu razgovarao je sa dopisnikom RTV iz Brisela Ivanom Ilićem.

Gospodine Bilčik, spoljnopolitički odbor je usvojio Vas izveštaj velikom većinom, kako vidite ishod glasanja, da li ste zadovoljni?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Mislim da je poruka veoma jasna. Veoma sam srećan da je tako dominantno usvojen moj prvi izveštaj o Srbiji. Nadam se da ce se to reflektovati i na odlučujuće glasanje koje će biti na plenarnoj sednici krajem marta. Drago mi je sto je toliko kolega glasalo za izveštaj za koji ja mislim da je realan. Ističe brojna dostignuća koja je Srbija već ostvarila na svom evropskom putu ali i ukazuje na određene zadatke koje treba da ispuni. Ono što mislim da je vazno u izveštaju su poruke da je Evropski parlament spreman da pomogne Srbiji u evrointegracijama, da pomogne u reformskom procesu i radu na evropskoj perspektivi. To je važan signal ne samo ovde u Briselu i ne samo zemljama članicama već i javnosti u Srbiji.

U izveštaju se ističe konstruktivna uloga Beograda u dijalogu sa Prištinom. Sledeće nedelje u Beograd dolazi Miroslav Lajčak. Da li očekujete ubrzanje procesa?

"Želim da kažem da je dijalog Beograda i Prištine važan deo izveštaja. Videli smo važan napredak u tom procesu kojim posreduje EU. Drago mi je da je ponovo pokrenut pod okriljem gospodina Lajčaka serijom razgovora na radnom i najvišem nivou. Mislim da postoji jasan plan za dijalog. Imali smo izbore na Kosovu i ja bih očekivao isti nivo posvećenosti od Prištine kao i do sada. Cenim koliko je Beograd do sada bio posvećen dijalogu. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je važan deo napretka Srbije ka članstvu u EU".

Da li dolazite u Beograd na međupartijski dijalog?

"Neću doći, imaćemo videokonferenciju prvog marta sa Ivicom Dačićem i posredničkim timom EP koji predstavljamo Tanja Fajon i ja uz podršku dvojice iskusnih kolega Knuta Flekenštajna i Edvarda Kukana. Na žalost dok se Evropski parlament potpuno ne otvori fizički nećemo moci da putujemo u region ni u Srbiju. Osnovni uslovi za otvaranje su da svi budemo vakcinisani ne samo parlamentarci već i ostali zaposleni. Još pregovaramo sa belgijskom vladom kada ce početi proces vakcinacije. Biću veoma iskren sa Vama ovo je pitanje meseci , a ne nedelja. Do tada ćemo mnogo posla koji imamo obavljati onlajn kao sto sada radimo ovaj intervju. Mislim da tim putem možemo obaviti dosta pregovara, zaključuje Bilčik".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.