Bilčik: Međustranački dijalog može da počne već sutra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2021, 22:08

Bilčik: Međustranački dijalog može da počne već sutra

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da očekuje da će nastavak međustranačkog dijaloga u Srbiji početi što pre.

„Bili smo spremni već prošle godine, spremni smo da počnemo saradnju s novom vladom, poslali smo dopis predsedniku Skupštine Ivici Dačiću, spremni smo da sarađujemo s Narodnom Skupštinom već nekoliko nedelja, možemo da počnemo bilo kog dana, već sutra'', kaže Bilčik.

Međupartijski dijalog, kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podržavaju druge evropske institucije.

„Srbija će održati sledeće izbore u aprilu 2022. godine, kao što je najavio predsednik. Moramo da počnemo s poslom odmah kako bismo postigli neke rezultate pre izbora. Nadamo se da ćemo početi što pre, mi smo spremni u EP“, rekao je Bilčik za N1.

Kako je rekao, već su počeli konsultacije u drugoj fazi.

''Imali smo već veoma važne razgovore predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove, kolege Dejvida Mekalistera i predsednika Skupštine Ivice Dačića i oni su se dogovorili da se ponovo nađu nakon Božića, u januaru, nadam se da će do tog sastanka doći što pre, u narednih nekoliko dana“, kaže Bilčik.

Prema njegovim rečima, treba pronaći „jednako kompatibilno predstavništvo političkih snaga, proevropskih političkih snaga koje nisu u Skupštini“.

To su, prema njegovim recima, stranke koje nisu učestvovale u izborima, ali koje žele da učestvuju u srpskoj politici.

"Nadam se da žele da prekinu bojkot institucija Srbije i učestvuju u sledećim izborima, da dobijemo jasnu obavezanost da će svi učestvovati u toj političkoj utakmici“, kaže Bilčik.

Ističe da im je glavni partner Skupština.

„Veoma je jasno koje su stranke u Skupštini, odnosno njihovi predstavnici, mislim da je odluka na neki način već doneta, doneli su je glasači na izborima, oni su odlučili ko će ući u Skupštinu, partije koje su ušle naravno treba da imaju mesto, posvećeni smo da imamo i proširene dijaloge, postoje stranke koje nisu učestvovale u prošlim

izborima, ja se nadam da će se vratiti u političku utakmicu“, kaže on.

Bilčik kaže da „veoma poštuju institucije u Srbiji“.

„U potpunosti poštujemo odluke koje su doneli glasači na proteklim izborima, iako žalimo zbog neučestvovanja pojedinih političkih aktera, uvek smo imali snažnu obavezanost prema srpskim institucijama, i njihovu obavezanost prema dijalogu“, kaže, pored ostalog, Vladimir Bilčik.

Bilčik kaže da se njegov prvi izveštaj kao izvestioca EP za Srbiju nalazi se u fazi doterivanja, a da će se o njemu glasati sledećeg meseca u Odboru za spoljna pitanja, a da će ga on predstaviti u EP na sednici u martu.

"Jedina moja veza sa međustranačkim dijalogom je da imam želju da počne što pre i da imamo napredak u dijalogu koji ću ja vrlo rado predstaviti u izveštaju pre glasanja, ali iskreno dijalog bi mogao već sutra da počne i mogli bismo da prenesemo taj rad u rad na izveštaju. Trenutno smo u fazi gde počinjemo da diskutujemo o nekim kompromisima za završnu verziju izveštaja, ali mislim da dijalog možemo da počnemo nevezano od toga kada će to glasanje biti", rekao je Bilčik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"MI SMO SPREMNI" Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju: Međustranački dijalog može da počne već sutra

Izvor: Blic, 18.Jan.2021

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da očekuje da će nastavak međustranačkog dijaloga u Srbiji početi što pre.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.