Izvor: Blic, 10.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biću premijer

Biću premijer

Pokret 'Snaga Srbije' postaće parlamentarna stranka kada joj narod ukaže poverenje na izborima, a ne kupovinom poslanika, izjavio je u razgovoru za 'Blic' Bogoljub Karić, predsednik PSS, negirajući spekulacije da u parlamentu postoje poslanici koji su pod njegovom direktnom kontrolom.

- Da bi neko nešto kupio, neko drugi nešto mora da proda. Nisu poslanici vreće krompira da se kupuju ili prodaju - rekao je Karić.

Lider PSS kaže da pokret >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ima veliki broj simpatizera u svim strukturama, pa i među sadašnjim poslanicima. Karić se nada da će Vlada ispuniti obećanje i do marta doneti ustav.

- Ukoliko se to ne dogodi, nastaviće se agonija Srbije. Jedini izlaz iz te situacije bili bi vanredni parlamentarni izbori - kaže on.

Kada očekujete izbore?

- Do kraja ove godine, ali ne bi me iznenadilo ako Vlada i premijer Koštunica ostanu na vlasti još tri godine, do kraja mandata. Kako to mislite?

- U parlamentu nemate opoziciju. I DS i SPS i radikali su u nekoj vrsti kohabitacije sa Vladom. Po potrebi, svi su u Koštuničinom timu. Ne zovem ja slučajno Koštunicu patrijarhom srpske demokratije. Ne treba ga potcenjivati jer je mudar čovek. Hoće li PSS samostalno na sledeće izbore?

- O tome je rano govoriti. Za sada smo u koaliciji sa NS Velimira Ilića. Ko bi bio najidealniji koalicioni partner PSS?

- Sve one snage koje se bore za ekonomski razvoj Srbije i koje su sposobne da reše najteža pitanja. Imate li premijerske ambicije?

- Imam. I biću premijer. Da nemam takvih ambicija, ne bih se bavio ovim poslom. Ne vidim nijednog političara koji je sposobniji i operativniji da bude na toj funkciji. Kada posle šest meseci ne bih ispunio obećani deo plana, ja bih podneo ostavku. Da li biste sa radikalima pravili koaliciju?

- Cenimo i poštujemo SRS, i PSS bi pravio koaliciju sa njima. Međutim, radikali su više puta ponovili da neće u koaliciju sa pokretom. Vidljivo je da SRS radije sarađuje sa strankama vladajuće koalicije. Koji su motivi zbog kojih se ljudi učlanjuju u vaš pokret? Da li su to očekivanja da bi mogli da dobiju novac za taj angažman?

- Ma, ne. Nisam to nikad čuo, prvi put to čujem od vas. Ne treba potcenjivati građane Srbije. Ne očekuju oni od mene da im dam pare. Građani očekuju da pomognem celoj Srbiji, da se otvaraju nova radna mesta, da svi rade, da imaju dobru platu, da žive bolje. Znaju da sam čovek koji je umeo da uredi svoju porodicu, firme u Srbiji i po celom svetu. Znaju da ću, sa 50 godina života i 60 godina radnog iskustva, umeti da uredim i Srbiju. Stanite, kako je moguće da imate više radnog staža nego života?

- Pa ja radim u dve smene, najmanje 16 sati dnevno. U kojoj se koži bolje osećate - biznismena ili političara?

- Svakako kao biznismen. Imam problem da se snađem u politici. U biznisu nema neispunjenih obećanja. Ako u biznisu jednom izneveriš partnera i ne uradiš posao - propadaš. Pojedini političari, kada dođu na vlast, vide Srbiju kao svoju privatnu banku, pa sa kumovima i prijateljima odmah kreću u otimačinu i pljačku. Ko su oni?

- Oni koji su i danas i juče gospodarili Srbijom. Samo su im bili različiti modeli te pljačke. Kad dođem na vlast, čućete njihova imena i prezimena. I odgovaraće. Koji su modeli te pljačke?

- Ni za vreme pređašnjeg režima, ni za vreme sadašnje vlasti niko nije odgovarao za pljačku državnih fondova, za šverc nafte, oružja, cigareta, alkohola... Na taj način Srbija je opljačkana za preko 30 milijardi dolara. Sa raznih Sejšelskih, Devičanskih i drugih egzotičnih ostrva pojedinci tim prljavo stečenim kapitalom kupuju sve po Srbiji i daljinskim upravljačem preko pojedinih političara upravljaju Srbijom. Stvorili su trgovinske i bankarske imperije uništavajući 'Inekse', 'Genekse', 'Beobanke', 'Jugobanke' i druge. Upravo vas optužuju da ste uz Miloševićevu pomoć opljačkali narod preko 'Zajma za preporod Srbije'?

- To apsolutno nije tačno. Komisija za otkrivanje zloupotreba u privredi koju je osnovala vlada premijera Đinđića, na čijem čelu je bio tadašnji potpredsednik vlade Vuk Obradović, utvrdila je da BK grupa nije koristila nijedan cent od pomenutog zajma. To je u svom izveštaju javno potvrdio i tadašnji guverner NBJ Mlađan Dinkić. Napadi, medijska hajka i optužbe protiv mene samo su bacanje prašine u oči narodu kako bi bili zaštićeni pravi ekstraprofiteri. Iako neki i dalje nastavljaju sa napadima na mene, narod ih je pročitao. O tome svedoči rezultat na predsedničkim izborima i poverenje koje se ukazuje PSS. Koliko danas vredi vaše bogatstvo?

- Oko 800 miliona evra. Šta smatrate svojom zlatnom kokom od tih brojnih firmi?

- Ne znam šta vam znači 'zlatna koka'. Znam za rad, naporan rad i rezultate rada. Meni lično najdraže je ulaganje u budućnost, u mlade koji svojim znanjem i sposobnostima treba da grade bolji svet. Zato ističem Univerzitet u Rusiji sa 20.000 studenata i Univerzitet u Srbiji sa oko 6.000 studenata. Kakav je vaš stav o saradnji s Hagom i izručenju generala tom sudu?

- Jednostavan, po modelu Hrvatske. Logično bi bilo da predsednik Tadić, kao maršal, jer ja ga tako zovem od vremena kad je bio ministar vojske, i premijer Koštunica odu kod generala, ispoštuju te srpske heroje i ubede ih da se dobrovoljno predaju. Država treba da stane iza njih. Da li biste sarađivali sa Labusom i Dinkićem. Vi ih napadate?

- Srbija se nalazi u najtežoj političkoj i ekonomskoj situaciji od svog nastanka. Ja sam čovek koji miri i integriše sve snage Srbije. Sarađivaću sa svakim čovekom koji može da pomogne Srbiji. Srbiji smo danas potrebni svi. Ja njih nisam napao, oni su mene. Nikada neću biti generator nijednog sukoba u Srbiji. Osim onoga - da zaštitim granice Srbije i narod. Nenad Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.