Biće posla za Ustavni sud

Izvor: Glas javnosti, 03.Sep.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće posla za Ustavni sud

BEOGRAD - Novi tekst Zakona o javnom informisanju, koji je potpisao predsednik Boris Tadić i koji je objavljen juče u Službenom glasniku (s datumom 31. avgust 2009!), ima tri odredbe koje su protivustavne, tvrde sagovornici Glasa javnosti.

Član Radne grupe za izradu medijskih zakona pri Ministarstvu kulture Vladimir Vodinelić kaže da neće biti mnogo teško pokazati da je ovaj dokument u suprotnosti sa Ustavom.

- Problematično je neopravdano ograničavanje nesmetanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prava na uživanje imovine. To pravo je zagarantovano Ustavom. Ovde ne vidim nijedan razlog za ograničavanje, jer bi to morao biti opšti interes. Nadalje, registracija medija ne sme da bude uslov za slobodu govora. To nigde nećete naći, ni u našem Ustavu, ni u evropskim dokumentima - tvrdi Vodinelić.

Advokat Vladimir Todorić, koji pomaže UNS u pisanju žalbe Ustavnom sudu, kaže da postoje tri protivustavne odredbe u zakonu.

- Prva je zabrana fizičkim licima da osnuju javno glasilo, čime je prekršen član 50 stav 1 Ustava Srbije. Namera je bila da se privredni sudovi uključe u oblast ljudskih prava, a oni su apsolutno za to nekompetentni. Protivustavna je i odredba o sistemu registracije javnih glasila, koje predviđa da javno glasilo ne može da posluje bez izvoda iz Registra javnih glasila. Opet je prekršen član 50 Ustava, stav 1 gde piše da svako može da osnuje javno glasilo bez odobrenja. Treća stvar je ograničenje prenosa prava na javno glasilo, čime je prekršen član 58 Ustava, gde piše da pravo na svojinu obuhvata i pravo na raspolaganje imovinom. Time se ograničilo i pravo na nasleđe, što je opet zagarantovano Ustavom - tvrdi Todorić.

Zaštitnik građana Saša Janković za Glas javnosti kaže da trenutno razmatra inicijativu UNS za ocenu ustavnosti novog Zakona o informisanju, ali i da je uputio zahtev stručnjacima da ga izveste o svojim ocenama.

- Očekujem da će se cela procedura završiti za oko dve nedelje i tada ću doneti odluku da li ću pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti zakona ili ne. Ukoliko se ispostavi da postoje protivustavne odredbe, odmah ću pokrenuti postupak, a na Ustavnom sudom je da odluči o tome - zaključuje Janković.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.