Izvor: Glas javnosti, 25.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće komunikacije i sa Prištinom

BEOGRAD - Svih 13 ambasadora iz zemalja EU koji su povučeni zbog priznanja nezavisnosti Kosmeta vratiće se sledeće nedelje, jednoglasno je juče odlučila vlada, posle gotovo tročasovne rasprave. Ta odluka, kojom je revidiran Akcioni plan, neće proći kroz skupštinski rendgen, potvrdio je juče, posle sednice vlade, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

- Vlada je to odlučila iz dva prioriteta - dalje borbe za očuvanje Kosmeta i intenziviranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << evropskih integracija - rekao je Dulić i dodao da su do sada ostvareni dobri rezultati, jer su „samo 43 države priznale nezavisnost Kosova, a ono nije postalo članica nijedne međunarodne organizacije“.

Vlada, rekao je Dulić, neće odlučivati o povratku ambasadora u ostale zemlje pre Generalne skupštine UN koja je u septembru, gde će zatražiti da Međunarodni sud pravde da preporuku da li je priznanje Kosova legalan proces.

- Posle odluke Suda, Srbija će moći da ulazi u različite načine komunikacije sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, pa čak i sa Prištinom - dodao je Dulić.

Srbija će ponovo biti zastupljena na ambasadorskom nivou u svim zemljama EU - Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. U Danskoj i Poljskoj još nisu imenovani ambasadori, gde su otpravnici poslova.

Vlada je juče razrešila i koordinatore u većini opština na Kosmetu, jer „za njima nema više potrebe nakon izbora novih opštinskih skupština koje čine Srbi“. O hapšenju Radovana Karadžića nije raspravljano, jer „to i nije tema za vladu“.

Na sledecoj sednici vlade Srbija ce biti 44 zemlja koja je priznala nezavisnost

Kosova i svecano ce otvoriti ambasadu u Pristini.

Misa mislim da si u pravu, kako je krenulo to mozemo uskoro ocekivati. Boris Tadic vec brusi pero i samo ceka povoljnu priliku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.