BiH traži predmet Dobrovoljačka

Izvor: B92, 11.Mar.2011, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH traži predmet Dobrovoljačka

Sarajevo -- Glavni tužilac BiH Milorad Barašin pozvao srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da predemet Dobrovoljačke ulice prepusti BiH.

Barafšin je rekao da je od kolege u Srbiji tražio da se obustavi istraga o Dobrovoljačkoj još pre dve godine.

"Vukčević je imao pravni okvir da predmet 'Dobrovoljačka' dostavi pravosuđu BiH. Moje pismo upućeno srpskom Tužilaštvu za ratne zločine nalazi se u predmetu Tužilaštva BiH br. A-372/09 i uvek se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može izvršiti uvid u njega", rekao je on sarajevskom "Dnevnom avazu".

On je naveo da je prenošenje krivičnih postupaka iz jedne u drugu državu materija iz oblasti međunarodnog prava.

"Kao glavni tužilac nemam zakonsko ovlašćenje ni osnov da o prenošenju postupaka pregovaram u ime svoje države. Tako bih prekršio i poznati stav Tužilaštva BiH da se za ratne zločine počinjene u BiH, a od državljana naše zemlje koji ovde imaju prebivalište, može suditi samo pred pravosudnim organima BiH", rekao je Barašin.

Sledeći ovaj stav, Tužilaštvo je dostavilo Ministarstvu pravde BiH predlog za podnošenje molbe da se Jovan Divjak izruči u BiH, dodao je on.

"Ponovo pozivam kolegu Vukčevića da dokaze dostavi Tužilaštvu BiH i poručujem da ću potpisati svaki sporazum o saradnji između naša dva tužilaštva, ali ne i onaj kojim bih kršio postojeće konvencije i zakone svoje države", kazao je Barašin.

On je naveo da je međuanarodni tužilac Filip Alkok išao u Srbiju iz istog razloga zbog kojeg je to radio i međunarodni tužilac Jude Romano, koji sada vodi predmet o kome govorimo.

"Predmet je veoma komplikovan, jer se pojedinačno za svakog osumnjičenog mora istražiti osnov sumnje. Istraga se vodi u dva pravca - istraživanje događaja i istraživanje postojanja osnova sumnje da je delo počinjeno od za sada 15 osumnjičenih osoba ili, pak, nekih drugih osoba", kazao je Barašin i dodao da se i dalje saslušavaju svedoci i prikupljaju dokazi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.