Bezbradica: Provera ustavnosti po službenoj dužnosti je retka

Izvor: Politika, 02.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbradica: Provera ustavnosti po službenoj dužnosti je retka

Iako pojedine političke stranke, stručna javnost i mediji tvrde da su neka rešenja novousvojenog Zakona o javnom informisanju neustavna, Ustavnom sudu Srbije do juče nije stigla nijedna inicijativa za ocenu ustavnosti tog zakona. Da li će u ovom slučaju sam Ustavni sud da iskoristi mogućnost da po sopstvenoj inicijativi pokrene postupak za ocenu ustavnosti ovog akta?

– Takvo ovlašćenje Ustavnog suda postoji, a da li će je sud ovom prilikom iskoristiti, ne znam. O tome može >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da odluči samo sud. Takav predlog može da potekne od predsednika ili nekog od sudija USS ili nekog radnog tela koje takođe čine sudije. Da bi sud po službenoj dužnosti pokrenuo takav postupak, za odluku je potrebna dvotrećinska većina, što znači da svih deset postojećih sudija treba da se izjasni za pokretanje postupka –objašnjava Radovan Bezbradica, sekretar Ustavnog suda Srbije.

Naime, po Ustavu ovaj sud čini 15 sudija, ali trećina tog saziva koju treba da imenuje opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda još nije izabrana, jer ni pomenuti sud još ne funkcioniše. To znači da bi za odluku o pokretanju postupka u ovom slučaju morale da se izjasne sve sadašnje sudije USS. Prva sednica USS posle letnje pauze zakazana je za 10. septembar.

Bezbradica kaže da je u praksi sud veoma retko pribegavao ovoj mogućnosti, poslednjih godina, možda jednom ili dva puta. Mnogo češća je situacija da se pred sudom nađe inicijativa čiji podnosioci osporavaju deo propisa, a sud, rešavajući taj predmet, posumnja u valjanost i nekih drugih delova pa ih ocenjuje po službenoj dužnosti.

Iako sud radi prema ranije utvrđenom planu, taj plan nije prepreka, objašnjava sekretar USS, da se neki predmeti na dnevnom redu nađu i ranije. U svakom konkretnom slučaju procenjuje se značaj pravnih pitanja, kao i moguće posledice osporenog pravnog akta, a sud ima u vidu i opšti javni interes. Sudeći po najavama stranaka i pojedinaca koji će zatražiti ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju, u Ustavnom sudu procenjuju da je mala verovatnoća da sud iskoristi mogućnost i isti zakon ocenjuje po sopstvenoj inicijativi.

M. Petrić

[objavljeno: 03/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.