Izvor: B92, 05.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost stvar celog regiona

Ljubljana -- Prvoslav Davinić je učestvovao dvodnevnom sastanku Inicijative za saradnju ministarstava odbrane jugoistočne Evope.

Pored domaćina Slovenije, učestvovali i predstavnici ministarstava odbrane Albanije, Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Turske, BiH, Grčke, Italije, SAD, Rumunije i Ukrajine. Ovom sastanku su prvi put, kao gosti, učestvovale i SCG i BiH, a tema razgovora je bila razmena iskustava u odbrani i jačanju regionalne stabilnosti. Susretu su prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i predstavnici NATO komande u Napulju i zamenik američkog ministra odbrane, Jan Bžežinski, javlja dopisnik B92 iz Ljubljane Jelica Greganović.

"Međunarodna zajednica je obavezna da zatvori "crnu rupu", koju izaziva činjenica da SCG i BiH nisu članice odbrambenih aranžmana, a na ovim zemljama je da ispune svoje obaveze, kako bi to postale", izjavio je u Ljubljani ministar odbrane SCG, Prvoslav Davinić.

"Prvi put smo na sastanku ministarstava odbrane regiona jugoistočne Evrope i to je za međunarodnu zajednicu značajan pomak , jer time prihvata našu argumentaciju, da je pitanje bezbednosti, stvar čitavog regiona", rekao je ministar Davinić i dodao: "Izazovi regiona su manje-više jednaki za sve zemlje i zato imamo jedinstvene interese da radimo na rešavanju tih izazova, a to su: trgovina ljudima, drogom i korupcija, a naročito nestabilna situacija, koja proizilazi iz nerešenog pitanja Kosova i Metohije."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.