Izvor: B92, 13.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez žena na izborima u S. Arabiji

Rijad -- Žene u Saudijskoj Arabiji neće moći da izađu na prve opšte izbore.

Vlasti nisu imale dovoljno vremena za pripreme kako bi pripadnici oba pola mogli da se kandiduju i glasaju na izborima, saopštio je predsednik saudijske izborne komisije, princ Mansur. Izborna komisija imala je godinu dana za organizaciju izbora koji se održavaju od 10. februara.

Pošto je u Saudijskoj Arabiji zabranjen kontakt pripadnika različitog pola koji nisu u srodstvu, predizborna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kampanja žena-kandidata mogla bi se pokazati kao veoma osetljivo pitanje. Član izborne komisije Saleh al Malek priznao je da postoje socijalna ograničenja.

Izbori na istoku i zapadu Saudijske Arabije uslediće posle izbora u Rijadu, od 3. marta, a u severnim delovima od 21. aprila.

Jedini izbori ikada održani u Saudijskoj Arabiji bili su lokalni izbori 1961. i nisu održani u celoj zemlji. Izborna pravila i registracija birača nisu bili u skladu s međunarodnim standardima. Žene ni tada nisu imale pravo glasa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.