Izvor: Blic, 24.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez zaključka o nezavisnosti

Bez zaključka o nezavisnosti

Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope podržao je juče u Strazburu predlog Dejvida Vilšira, člana britanskog Parlamenta, amandman kojim bi se brisao ključni paragraf nacrta rezolucije o Kosovu, u kojem se ocenjuje da je nezavisnost rešenje koje pruža najviše šansi za trajni mir i stabilnost Kosova i regiona.

Parlamentarna skupština SE danas će odlučivati o predlogu rezolucije o Kosovu, koju je kao izvestilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pripremio lord Rasel, takođe britanski parlamentarac. Predlog je da se pomenuti član četiri rezolucije promeni tako da u njemu stoji da treba uticati na obe strane u pregovaračkom procesu da pokažu fleksibilnost.

- To je jedno izbalansirano rešenje koje možda nije identično sa srpskim političkim stavom po ovom pitanju, ali je svakako daleko od onoga što je lord Džonston predložio. Videćemo da li ćemo u Skupštini imati podršku za ovakvo rešenje, ali dosadašnje iskustvo govori da, po pravilu, ono sto prođe Politički komitet bude usvojeno i u Skupštini - kaže šef srpske delegacije u SE Miloš Aligrudić.

- Ono što je za nas bitno jeste da se povećao broj onih koji veruju da je Srbija u pravu u načinu na koji traži rešenje za Kosovo - kaže Aligrudić.

Predviđeno je da se na današnjoj sednici poslanicima obrati i Marti Ahtisari, specijalni izaslanik UN za Kosovo.

M. Šterić Priznanje Aligrudiću

Miloš Aligrudić u ponedeljak je izabran za potpredsednika PSSE.

- Ta funkcija je rotirajuća, ide se po abecednom redu, ali ona zemlja koja je na redu može biti i preskočena ukoliko šef delegacije ne ispunjava određene uslove, kao što su agilnost, prisutnost, javljanje za reč... - kaže Aligrudić.

Inače, Srbija bi od juna trebalo da preuzme predsedavanje Komitetu ministara, najvišem telu SE.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.