Izvor: B92, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez vlasti Beograda na Kosovu"

Vašington, Beograd -- Pred pregovaračkim timovima naći će se dokument trojke u kome se navodi da fizičko prisustvo Beograda na Kosovu više nije moguće.

Dokument, u koji je B92 imao uvid, bi po rečima međunarodnih pregovarača trebalo da posluži kao osnova za nastavak razgovora u ponedeljak u Beču. U njemu nema predloga za budući status niti se, kao moguća opcija, pominje nezavisnost.

Dokumentom "trojke" praktično se sumiraju stavovi dve strane koji su se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čuli do sada, a Išinger, Vizner i Harčenko se nadaju da bi dve strane mogle da postignu saglasnost po 14 predloženih tačaka.

Pregovaračka trojka konstatuje da nema povratka na period od pre 1999. godine odnosno da Beograd "neće vladati Kosovom" niti će "ponovo uspostavljati fizičko prisustvo u pokrajini".

Kosovo će, dalje, biti potpuno samostalno u finansijskom smislu i moći će da, bez mešanja Beograda, sklapa aranžmane sa međunarodnim finansijskim institucijama. Beograd i Priština razvijaće "posebne odnose" i nastaviti, ali odvojeno, procese evroatlantskih integracija.

Međunarodni pregovarači ne spekulišu o budućem statusu Kosova, niti pominju nezavisnost kao opciju. Umesto toga, u dokumentu o kome će se razgovarati 22. oktobra u Beču, navodi se veći broj oblasti u kojima se očekuje daleko veća saradnja Beograda i Prištine - energetika, socijalna zaštita, zaštita manjina i kulturnog nasleđa, borba protiv organizovanog kriminala kao i zajedničko rešavanje problema izbeglih i nestalih.

Dobru saradnju osigurala bi zajednička tela koja bi bila formirana na predlog Beograda i Prištine. Dokument predviđa i nastavak međunarodne civilne i vojne misije na Kosovu.

Kako B92 saznaje u pregovaračkom timu Srbije, Beograd ima prigovore na tekst ali ih neće iznositi u javnosti pre nego što se o njima bude diskutovalo sa međunarodnim pregovaračima.

"Vašington zahteva kreativna rešenja"

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je, u Vašingtonu posle jučerašnjeg razgovora sa pomoćnikom državnog sekretara Danijelom Fridom, rekao da se u Stejt departmentu oseća povećana pažnja i želja da se dođe do rešenja prihvatljivog i za Beograd i za Prištinu.

"Ključna poruka je da Amerika snažno podržava proces pregovora koje vodi 'trojka' i traže od svih da u ovom momentu ponude kreativna rešenja koja bi mogla da dovedu do jednog kompromisnog rešenja koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu. Ovde u Vašingtonu se oseća povećana pažnja i želja da se dođe do prihvatljivog rešenja", kazao je on.

Đelić je, međutim, naglasio da Srbiju u narednom periodu očekuju teške nedelje, jer u Americi i dalje postoje ljudi koji snažno podržavaju albansku stranu u pregovorima.

"I dalje postoji snažni pokret u Americi koji bi hteo da se prizna nezavisnost Kosova. Na nama je da se svakog dana borimo svim raspoloživim diplomatskim sredstvima. Američki zvaničnici su poručili da je izuzetno važno da Srbija nastavi s politikom pregovora, s argumentima diplomatije i da ni na koji način ne upotrebi silu", reako je srpski vicepremijer.

Božidar Đelić je naveo i da SAD očekuju skoro potpisivanje Sporazuma o podsticanju investicija kao i da podržavaju proces evropskih integracija Srbije. Potpredsednik srpske vlade nastaviće posetu Sjedinjenim državama učešćem na godišnjoj skupštini Svetske banke i MMF-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.