Izvor: Blic, 29.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez viza u EU 2005?

Bez viza u EU 2005?

Pomoćnica ministra inostranih poslova SCG Aleksandra Joksimović izrazila je juče nadu da bi naša zemlja do 2005. godine mogla da se nađe na beloj šengenskoj listi. Ona je istakla da je nezahvalno davati takve procene i da rešenje tog pitanja zavisi od brzine rešavanja tehničkih problema koji su neophodni uslovi za kandidaturu za belu listu Evropske unije.

- Očekujem da politička volja za rešavanje problema viza za zemlje EU neće izostati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako bi sprečili da širenjem EU Srbija i Crna Gora bude crna rupa regiona - rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, osnovana je Radna grupa koja koordinira aktivnosti za dovođenje SCG na belu listu u čijem radu učestvuju i predstavnici ambasada brojnih evropskih zemalja.

- Predstavnici OEBS predložili su organizovanje mini-donatorske konferencije, kako bi se obezbedila sredstva za prevazilaženje tehničkih problema poput bezbednosti granica i dokumenata - rekla je Joksimović i istakla da je 'SCG u cilju liberalizacije viznog režima za ulazak u zemlje EU uvela vizni režim za šest zemalja afričko-azijskog kontinenta'.

Prema njenim rečima, MUP radi na obezbeđivanju 'dokumenata o falsifikatu' koji su jedan od preduslova za belu listu, potpisano je 11 sporazuma o readmisiji, poslednji sa Italijom, dok se očekuje potpisivanje takvog sporazuma sa Austrijom i započinjanje pregovora sa Francuskom. Ona je istakla da je MIP SCG pripremio predlog akcionog plana koji uključuje sporazume o readmisiji i vizne režime sa zemljama EU i trećim zemljama.

Ukoliko plan, koji uključuje i važne korake u oblasti legislative, bude usvojen razmatraće se mogućnost jednostranog ukidanja viznog režima prema zemljama EU.

- Očekujemo da posle prijema u SE ovo pitanje nađe na samitu EU u Solunu, kako bi se pronašla saglasnost da je to jedno od bitnih pitanja s kojim se region suočava i koje se mora rešavati ubrzanim postupkom - zaključila je Joksimović. I. C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.