Izvor: B92, 07.Okt.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez suštinske promene Statuta?

Novi Sad -- U pokrajinskoj administraciji još nisu videli Nacrt zakona o prenosu nadležnosti. Statut Vojvodine neće se suštinski menjati, kažu u DS-u.

Zakon o prenosu nadležnosti je, po rečima predsednika Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije Vlatka Ratkovića, završen i uskoro bi trebalo da se nađe pred republičkom Vladom. Liga socijaldemokrata Vojvodine najavljuje da bi mogla da uskrati podršku ministarstvima koja budu kočila usvajanje akata vezanih za vojvođansku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autonomiju.

Šef poslaničke grupe vladajuće koalicije u skupštini Vojvodine, Dragoslav Petrović, kaže da ni on nije video završni nacrt Zakona koji je sačinio Zakonodavni odbor.

On objašnjava da ga prvo mora usvojiti republička Vlada i da će on tek tada biti poslat vojvođanskim poslanicima kako bi usaglasili Statut sa ovim predlogom. On tvrdi da suštinskih izmena Statuta svakako neće biti

Lider Saveza vojvođanskih Mađra Ištvan Pastor kaže da je, po onome što je saznao, tekst nacrta usaglašen sa primedbama pokrajinske vlasti iz februara ove godine.

On dodaje da bi taj tekst, ukoliko je zaista u skladu sa tim primedbama, bio prihvatljiv za SVM, naglašavajući da je to uslovno stav, jer još nije video tekst nacrta.

Govoreći o ponovnom glasanju o Statutu on kaže da je tako nešto moguće, ali samo u delu koji se tiče tehničkih detalja.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, međutim, ne želi ponovo da glasa o Statutu taman da se bude menjao i jedan zarez, kaže zamenik predsednika Lige Bojan Kostreš.

On dodaje i da je LSV spremna da radikalizuje svoje napore da Statut bude usvojen što pre.

Ukoliko Vlada u naredna dva dana usvoji Predlog zakona o prenosu nadležnosti, pokrajinska Skupština bi o Statutu mogla da raspravlja u četvrtak 15. oktobra, za kada je već zakazana sednica pokrajinskog parlamenta.

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, među kojima Demokratska stranka ima natpolovičnu većinu. Samim tim DS bi mogao eventualne izmene Statuta da usvoji i samostalno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.