Bez pravne kvalifikacije Srebrenice

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 22.Feb.2010, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez pravne kvalifikacije Srebrenice

BEOGRAD - Šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je danas da je pogrešna teza insistirati na pravnoj kvalifikaciji Srebrenice, već da je presudno da se Srbija nedvosmisleno odredi i osudi taj zločin.

- Nije presudno da se bavimo pravnom kvalifikacijom tog zločina. Mislimo da je presudno da se Srbija nedvosmisleno odredi prema tom zločinu, da ga osudi, izrazi saosećanje za žrtvama i da traži punu odgovornost i učini sve da počinioci odgovaraju za >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << to - rekla je Kolundžija TV B92.

Ona je istakla da Skupština Srbije nije sud i da zato ne treba da utvrđuje pravne činjenice koje bi dovele do toga da se Srebrenica "definiše kao ova ili ona kvalifikacija", podsećajući da je Međunarodni sud pravde po tužbi BiH protiv Srbije konstatovao da u Srebrenici nije počinjen genocid.

Kolundžija je izrazila uverenje da za sve poslaničke grupe neće biti problem da nedvosmisleno osude dešavanja u Srebrenici, bez obzira na to da li će ona biti nazvana zločinom ili genocidom.

Kolundžija nije želela da govori o rokovima u kojima bi parlament mogao da razmatra deklaraciju, navodeći da je bolje dati vremena koliko je potrebno da bi taj posao bio urađen na najbolji mogući način.

Ona je dodala da su do sada vođene konsultacije sa predstavnicima "mnogih partija" oko toga kako deklaracija treba da izgleda i kako može da izgleda sa stanovišta dobijanja najšire moguće podrške.

Kolundžija je kazala da je stanovište DS da Srebrenica zaslužuje posebnu deklaraciju, kao i da zločini nad srpskim narodom zaslužuju deklaraciju kojom će Skupština Srbije izreći svoj stav.

Tako je. Zlocin se mora osuditi a odgovornost neka snosi tko ga je pocinio kao i onaj tko ge nije sprecio kao ni zlocine nad Srbima a to je Holandija a ne drzava Srbija.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.