Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez pomaka u razgovorima na Kosovu

Priština -- Marti Ahtisari i kosovski pregovarački tim ponovo se sastaju sutra jer danas nije postignut kompromis o decentralizaciji.

Posle gotovo tri sata razgovora, sastanak kosovskog pregovaračkog tima i Ahtisarija o decentralizaciji i pravima manjina je, kako se nezvanično saznaje, završen neuspehom jer je za sutra zakazan novi sastanak. Ahtisari je, nakon razgovora sa članovima kosovskog pregovaračkog tima, rekao da su pregovori o statusu "proces koji će se nastaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i posle današnjeg sastanka".

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je posle sastanka rekao novinarima da kosovska strana ostaje pri svom opredeljenju za pet plus jednu novu opštinu sa srpskom većinom, kao i za proširenje ovlašćenja, ali samo u određenom broju opština.

Novi sastanak pregovaračkog tima Prištine i Ahtisarija najavljen je za sutra, a specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija će u sedištu UNMIK-a održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o rezultatima četvorodnevne posete Kosovu.

Međutim, prema navodima Radija Slobodna Evropa, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je da bi sporazum o decentralizaciji uskoro mogao biti postignut. On je to rekao posle susreta sa specijalnim izaslanikom Martijem Ahtisarijem. Sejdiju je rekao da je pregovarački tim ostao pri ranijem stavu o formiranju pet novih opština i dve opšine za Mitrovicu.

Premijer Kosova Agim Čeku pozvan je da, zajedno sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom, u prvoj polovini septembra obavesti Kontakt-grupu o ostvarivanju standarda, saopštio je kabinet premijera. Čeku i Riker će u izlaganjima o ostvarivanju standarda na sastanku 11. i 12. septembra u Sofiji govoriti o 13 prioriteta koje je utvrdila Kontakt-grupa.

Poseta severu Kosova

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova Marti Ahtisari posetio je sever Kosova, gde je razgovarao sa predstavnicima srpskih opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan. Tamo mu je preneto da je decentralizacija ključno pitanje za opstanak Srba.

Marti Ahtisari ponovio je u Zvečanu da je, pored broja opština, neophodno i proširenje njihovih nadležnosti i odgovornosti, posebno u oblasti obrazovanja, zdravstva, policije i sudstva. Ahtisari kaže da je napredak u pregovorima za sada mali, ali se nada da će ga ubrzo biti: "Ništa nije dogovoreno dok se ne dogovori. Bez toga, pregovori ne bi ni počeli. Onda ću biti u mogućnosti da kažem da postoji napredak. Verujte mi da će doći dan kada ću reći da smo na kraju procesa."

Predstavnici tri opštine objasnili su Ahtisariju da u potpunosti podržavaju stavove srpskog pregovaračkog tima na pregovorima u Beču. Oni smatraju da sa Albancima ne treba pregovarati o decentralizaciji, već da međunarodna zajednica može sama doneti odluku o novim opštinama: "Ne treba više pregovarati o toj temi s albanskom zajednicom, koja je učvrstila svoje stavove i ne želi da razgovara o tome i želi da se razgovara samo o statusu Kosova. Ponovili smo da je to u mandatu međunarodne zajednice, da je u mandatu specijalnog predstavnika generalnog sekretara da može doneti odluku o novim opštinama na Kosovu, kako je to svojevremeno učinjeno s novim opštinama u kojima većinu čini albanska zajednica", kaže predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Predstavnici tri opštine smatraju da prekid saradnje s kosovskim institucijama nije destabilizovao sever Kosova, kako se moglo čuti poslednjih meseci. Srpske opštine ne žele da sarađuju sa kosovskim institucijama dok god je njihov jedini cilj nezavisnost Kosova. Ukoliko se taj stav promeni, nije isključena mogućnost da saradnja bude nastavljena, poručuju predsednici opština sa severa Kosova.

Čeku i Šuk kod Srba

Premijer Kosova Agim Čeku i vrsilač dužnosti šefa UNMIK-a Stiven Šuk ocenili su da određivanje statusa Kosova znači ekonomski razvoj, više prava za manjine i veću sigurnost. Čeku i Šuk su tokom posete multietničkoj opštini Novo Brdo pozvali Srbe da veruju u iskrenost ponuda kosovskog rukovodstva.

"Status Kosova nije alarm za odlazak sa Kosova, već znak za ostajanje i povratak na Kosovo. Nema mesta za vašu zabrinutost, jer status ne znači 17. mart 2004. godine", rekao je Čeku.

Pohvalivši opštinsko rukovodstvo za dobar suživot pripadnika različitih zajednica u Novom Brdu, Čeku i Šuk su toj opštini obećali veću podršku institucija Kosova i međunarodne zajednice.

Predsednik opštine Novo Brdo Petar Vasić je od Čekua i Šuka zatražio veću pomoć za opštinu, jer se njeni građani suočavaju sa izuzetno velikim ekonomskim problemima i nezaposlenošću. On je rekao da veruje premijerovim obećanjima koja se odnose na period nakon statusa, ali da smatra "da još nije vreme da se rešava status".

Opština Novo Brdo bi u procesu decentralizacije trebalo da se proširi još nekim naseljima koja pripadaju opštinama Gnjilane i Kamenica. Ona trenutno ima oko pet hiljada stanovnika, uglavnom Srba.

Sastanak tima za pregovore u ponedeljak

Pregovarački tim za Kosovo i Metohiju sastaće se u ponedeljak i predložiti datum sednice Skupštine Srbije, na kojoj će podneti izveštaj o dosadašnjim pregovorima o statusu Pokrajine, najavio je danas republički premijer Vojislav Koštunica.

Na konferenciji za novinare Koštunica je ponovio da republička vlada neće prihvatiti da se na teritoriji Srbije pravi nova nezavisna država koja će obuhvatiti 15 odsto njene teritorije.

Koštunica je apelovao na novog šefa UNMIK-a Joakima Rikera da "energično stane na put" nasilju nad Srbima na Kosovu i obezbedi mir i bezbednost za sve građane Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.