Izvor: B92, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez politizacije NIP-a"

Beograd -- Mnoge opštine u Srbiji očekuju da će se baš njihovi predlozi naći na spisku odobrenih projekata za sredstva iz NIP-a.

Na konkursu za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana za 2008. godinu mogli su da konkurišu udruženja građana, javne ustanove, opštine, gradovi i autonomne pokrajine, pri čemu će prednost u odabiru imati projekti u oblasti infrastrukture, zapošljavanja i obrazovanja.

Pomoćnik ministra bez portfelja zaduženog za NIP Marko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Blagojević izjavio je za B92 da će konačnu reč o prihvatanju projekata doneti nadležna ministarstva zajedno, usaglašavanjem sa ovlašćenim predlagačima.

On negira da će se o projektima odlučivati po partijskoj pripadnosti:

"Ovo nije politička kampanja, već je ovo NIP, koji treba da reši ključna pitanja na polju ekonomskog rasta i povećanja konkurentnosti na svim poljima od interesa za ovu zemlju. Partijska pripadnost nema nikakvog značaja, ovo nije stranački fond", kaže on.

U predlogu projekata za sredstva iz NIP-a, Opština Užice je zatražila približno 1,6 milijardi dinara, od kojih bi najveći deo bio izdvojen za obnovu aerodroma Ponikve i izgradnju industrijskog parka Braniško polje.

Predsednik Opštine Užice Tihomir Petković, inače iz Demokratske stranke Srbije, izjavio je za B92 da očekuje veliku podršku Užicu, budući da su, kako se izrazio, "u protekle dve godine bili miljenici Vlade":

"Bez obzira na određena politička dešavanja u našoj opštini, gde DS i DSS nisu bili na istoj liniji, ovih dana smo našli zajednički jezik i to je i razlog zbog čega smo napravili ovu saradnju, da bi Užice imalo podršku celokupne Vlade. Ja verujem da, iako uvek politika ima svog udela u svim tim dešavanjima, da ova vlada, na čijem je čelu predsednik Koštunica, je u stvari nastavak prethodne vlade, a prethodna vlada je bila vrlo izdašna prema Užicu", kaže Petković.

Predsednik Opštine Sombor Jovan Slavković, iz Demokratske stranke, izjavio je za B92 da je ta opština konkurisala za 1,7 milijardi dinara, i to projektima za rešavanje problema vodosnabdevanja i odnošenja smeća, rekonstrukciju putne mreže i renoviranje kulturno-sportskih ustanova.

On ne veruje da će to što resorno ministarstvo vodi njegov partijski kolega uticati na konačnu reč o odobravanju projekata:

"Glavni kriterijum svakako mora da bude kvalitet pripremljenih projekata i potreba naših sugrađana. Prirodno je da mi kao opština koja ima dobre i kvalitetne projekte, očekujemo da će oni po tom kriterijumu biti prvenstveno prihvaćeni."

U Kancelariji za NIP su najavili da će u 2008. godini biti obezbeđeno više novca za realizaciju odobrenih projekata nego ove godine, jer se NIP više neće finansirati samo iz budžeta, nego i iz privatizacionih izvora, kredita i pretpristupnih fondova EU.

U Kancelariji su potvrdili da bi rezultati konkursa trebalo da se znaju u roku od mesec dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.