Izvor: Blic, 21.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez odluke o misiji EU 28. januara

Šefovi diplomatija evropskih članica Kontakt grupe - Nemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije na preksinoćnjem sastanku sa slovenačkim domaćinom Dimitrijem Rupelom, čija zemlja predsedava EU, razmotrili su pitanja slanja misije Evropske unije na Kosovo i približivanje Srbije EU, ali se zvanično nisu oglasili posle razgovora.



Ministar Rupel je u petak izjavio da EU odluku o slanju misije na Kosmet neće doneti na prvom ovogodišnjem sastanku šefova diplomatija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 28. januara, nego da će to biti učinjeno najverovatnije u februaru. Članice Unije su i dalje nejedinstvene oko pitanja slanja misije u pokrajinu.

Zemlje članice Kontakt grupe predstavljali su šefovi diplomatija Frank Valter Štajnmajer, Bernar Kušner, Masimo D’Alema, i Dejvid Miliband, a sastanku su prisustvovali i Havijer Solana, visoki predstavnik za spoljne poslove EU, i Oli Ren, evropski komesar za proširenje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić dolazi u sredu u radnu posetu Francuskoj u okviru koje će sa francuskim kolegom Bernarom Kušnerom razgovarati o potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom, rečeno je Tanjugu u ambasadi Srbije u Parizu. Jeremić će se tokom posete sastati i sa Žanom Davidom Levitom, političkim savetnikom predsednika Francuske Nikole Sarkozija. Jeremić u Francusku dolazi u okviru evropske turneje čiji je cilj da pridobije članice Unije da potpišu sporazum sa Srbijom. Francuska je među zemljama Evropske unije koje se zalažu za potpisivanje ovog sporazuma. Tome se, međutim, protive Holandija, Belgija i skandinavske zemlje koje sporazum uslovljavaju predajom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića Tribunalu u Hagu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.