Bez odgovora o stanovima

Izvor: B92, 14.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez odgovora o stanovima

Beograd -- B92 od Vlade Srbije još nije dobio odgovor na pitanje koliko je stanova tokom svog mandata podelila svojim funkcionerima.

Javnost je tako ostala uskraćena za podatke o tome na koji način se raspolaže imovinom Republike Srbije. Istraživali smo i koliku štetu nanosi prodaja državnih stanova. Podsećamo, bez sudskog epiloga ostala je i afera o dodeli stanova nekadašnjim funkcionerima Miloševićevog režima, koju je B92 pokrenuo pre pet godina.

Procenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da je za vreme vladavine Slobodana Miloševića stambeni fond države oštećen za više od milijardu i po evra. Informacije koje je još 2002. objavio B92, ukazivale su da je za samo četiri godine podeljeno 260 stanova i vila, a da je više od 4.000 stanova nestalo iz evidencije.

Najzanimljivi je primer tadašnjeg predsednika Stambene komisije iz Socijalističke partije Srbije Zorana Vujovića, koji je stan od 180 kvadrata otkupio za 7.000 evra, od čega je 5.000 kao kredit dobio od države.

Kuće i stanove dobili su i bivši ministar Živadin Jovanović, nekadašnji predsednik Zoran Lilić, bivši šef DB-a Jovica Stanišić, pa čak i Miloševićev telohranitelj Senta Milenković, kao i dadilja predsednikovog unuka Ilona Pešić.

Stanovi i za SRS i SNP

Stanovi su se delili i strankama koje su podržavale vladavinu Slobodana Miloševića. Ministri Srpske radikalne stranke samo posle 10 meseci rada u Vladi dobili su eksluzivne stanove.

Tomislav Nikolić je tako 1998. dobio stan površine 180 kvadrata na Novom Beogradu, gde je cena kvadrata tada bila oko 1.600 maraka. Aleksandar Vučić dobio je stan od 102 kvadrata.

Bez krova nad glavom tada nisu ostali ni koalicioni partneri iz crnogorske Socijalističke narodne partije, koji vreme u Beogradu i danas provode u tada dobijenim stanovima.

Iako su prijavljivali porodične kuće i stanove u Podgorici od skoro 200 kvadrata, za vreme privremenog rada u Beogradu mnogi od njih su dobijali i ekskluzivne stanove, poput nekadašnjeg predsednika Veća republika Skupštine Srđe Božovića.

U ulicu Strahinjića bana u centru Beograda doselio se i Danilo Vuksanović, tadašnji potpredsednik Savezne vlade, a u Dobračinu ulicu savezni ministar finansija Dragiša Pešić.

Živković: Gde su prijave?

Nekadašnji predsednik Komisije Savezne vlade za stambena pitanja posle 2000, Zoran Živković, kaže da mnogi slučajevi zbog zastarelosti nisu ni došli do suda, ali da je on pokrenuo krivične prijave protiv dvojice bivših potpredsednika Komisije – saveznih ministara Jugoslava Kostića i Zorana Vujovića iz SPS-a.

"Ja ne bih da optužujem celo sudstvo, ali bih voleo te ljude kod kojih su stizale te moje krivične prijave da pitam šta se desilo sa njima i po čijem nalogu su ih sklonili u fioku", kaže Živković.

Živković tvrdi da vlada čiji je bio član, a kasnije i premijer, nije delila stanove. To bi, kaže, trebalo da zna sadašnji predsednik Stambene komisije, Slobodan Lalović, koji je i bio član te vlade.

Lalović je, podsetimo, za B92 rekao juče da je stanove svojim ljudima delila i svaka prethodna vlast u Srbiji.

U vreme kada je Živković bio savezni ministar policije, prazne stanove do konačne odluke su čuvali policajci, koji nisu imali pravo da ih otkupe. "To je možda 10 stanova za tri i po godine, koliko sam ja imao kontakta s tim", kaže Živković.

Nemanja Nenadić, iz antikorupcijske organizacije Transparentnost Srbija, kaže da javnost ne zna čak ni kojim stambenim fondom država raspolaže, a da ćutanje nadležnih navodi na pomisao da se nesto zataškava.

Najnovija uredba Vlade Srbije, koja je juče ocenjena i kao protivzakonita, omogućava da Vladini funkcioneri ne moraju na stan da plaćaju kamatu, čime se nanosi šteta državi.

"Ako uporedite to što će funkcioneri otkupljivati stanove i to na 20 godina i tržišne uslove koje nude komercijalne banke, shvatićete da je država oštećena za polovinu vrednosti stana", kaže on.

Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, onaj koji krije informacije mora da plati od 10 do 50 hiljada dinara.

Ipak, od 100 prijava, koje su prosleđene Ministarstvu za kulturu, koje je za ta pitanja nadležno, do sada je presuđeno samo u jednom slučaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.