Izvor: B92, 20.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez napretka na Kosovu"

Mančester -- Na Kosovu, od intervencije NATO, postignuto malo ili nimalo napretka, ocenjeno je u najnovijoj studiji Univerziteta u Mančesteru.

U studiji se navodi da je pokrajina opterećena etničkim podelama, siromaštvom, nezaposlenošću, korupcijom i kriminalom uprkos znatnoj pomoći EU. "Situacija je takva da će u pokrajini u dogledno vreme morati da ostane znatan broj stranih vojnika", naveo je dr Dimitris Papadimitrou, direktor odeljenja za istraživanje evropske politike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i jedan od autora studije.

On smatra da bi, ako se traži aršin kojim bi se merio učinak UN na Kosovu, mogla da se koriste tri glavna pokazatelja.

"Prvo bi bilo pitanje multietičnosti, zbog kojeg je NATO i ušao na Kosovo 1999. godine. Drugi pokazatelj bio bi stepen do kojeg su UN uspele da izgrade stabilne državne strukture, uključujući i funkcionalan pravosudni sistem i policijske snage, te da obezbede normalno funkcionisanje političkog sistema i partija. Treći pokazatelj je ekonomski oporavak Kosova od 1999. godine - sva tri pokazatelja ukazuju na ozbiljne probleme i prilično beznačajan napredak", naveo je Papadimitrou.

U premošćavanju podele između Srba i kosovskih Albanaca nije učinjen nikakav napredak, ocenili su eksperti tog britanskog univerziteta.

"Krhka stabilnost Kosova izgrađena je na uštrb multietničkog karaktera pokrajine i uz znatne finansijske troškove međunarodne zajednice", istakao je Papadimitrou.

On je ukazao da su trupe NATO 1999. godine ušle na Kosovo obećavajući da će pokrajina biti multietnička, ali da, uprkos tom obećanju, 150.000 Srba ili sedam odsto stanovništva pokrajine živi potpuno odvojeno od albanske većine.

U studiji univerzitetskog tima navodi se da je Evropska unija u pokrajinu uputila 1,1 milijardu evra, ali da uprkos tome 37 odsto stanovnika pokrajine živi u siromaštvu, objavljeno je na sajtu univerziteta.

Privatizacija državnih preduzeća praćena je optužbama za zloupotrebe i korupciju, postoje veliki problemi u domenu policije i sudstva, naveli su autori.

Eksperti Univerziteta u Mančesteru ocenili su da su nastojanja EU da podrži ekonomski oporavak i modernizaciju lokalnih ekonomskih struktura imala razočaravajuće rezultate.

"U 2005. godini bruto nacionalni proizvod po glavi stanovnika bio je 100 evra, najmanji na zapadnom Balkanu", naveo je Papadimitrou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.