Izvor: B92, 21.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez nametanja integracija"

Niš -- Ambasador Nemačke u Srbiji Andreas Cobel kaže da evropske integracije neće biti nametnute Srbiji.

"Evropske integracije neće biti nametnute, to je politička ponuda, a vi ćete odlučiti da li ćete to prihvatiti. Ako prihvatite, onda prihvatate i demokratske vrednosti koje postoje u srpskoj tradiciji, ali nisu mogle da dođu do izražaja pod autoritarnim režimom", rekao je Cobel.

Nemački amabasador je danas učestvovao na konferenciji "Srbija na putu ka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU: uloga nevladinih organizacija u procesu pridruženja Srbije Evropskoj uniji", na Niškom univerzitetu.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda rekao je da Srbija, ako želi da ne propadne, mora da ide u susret globalizaciji.

"Ne možemo da preživimo ni u regionu ni u Evropi bez stalne interakcije, a ako ne budemo išli u susret globalizaciji - propašćemo. Argument da nam neko pruža pomoć zato što želi da ostvari svoje interese jednostavno ne stoji", kaže Vejvoda.

Organizatori dela konferencije u Nišu su Odbor za građansku inicijativu i Centar za razvoj građanskog društva Milenijum, kao lokalni partneri, a trodnevnu konferenciju u Beogradu, Novom Sadu i Nišu organizuje Ambasada Nemačke u Beogradu.

Koorganizatori su Fond ISAC, Centar za međunarodne i bezbednosne poslove, u saradnji s nemačkom Fondacijom Hajnrih Bel.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.