Izvor: B92, 09.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez komunikacije sa ambasadama

Beograd -- Većina stranih ambasada čije su zemlje priznale jednostranu nezavisnost Kosova nemaju punu komunikaciju sa srpskim zvaničnicima.

I dok u američkoj i slovenačkoj ambasadi kažu da zbog toga žale, stručnjaci prognoziraju da bi odluka Vlade o diplomatskim merama prema državama koje priznaju Kosovo mogla samo da šteti Srbiji. Američki ambasador nije razgovarao ni sa jednim srpskim zvaničnikom od kada su SAD priznale nezavisnost Kosova.

"Trenutno, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što znate, nije nam dozvoljeno da se sastajemo sa visokim zvaničnicima iz srpske vlade, to važi i za ambasadora. Mi žalimo zbog takve odluke jer mislimo da je naročito važno, pogotovo u ovakvim situacijama kada je napetost povišena, da bi kanali komunikacije trebalo da ostanu otvoreni. Mi mislimo da je to greška", kaže predstavnica za štampu ambasade SAD Rajan Haris.

Ni slovenački ambasador nije imao zvaničnih susreta sa našim državnicima i u ambasadi kažu da to za sada nisu ni tražili.

Ipak, njegova zamenica za B92 kaže da je ona razgovarala sa službenicima nižeg ranga i da za sada ambasada Slovenije nije osetila nove diplomatske mere Vlade Srbije.

"Nadamo se da se neće prekinuti diplomatski odnosi i dijalog. Želimo to na svim nivoima kao i do sada – znate palica ima dva kraja to smo već videli u prošlosti šta znači otići u izolaciju i imati embargo ne želimo da do toga dođe", rekla je Jadranka Šturm Kocjan.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost, Sonja Liht kaže da prekid diplomatske komunikacije sa zemljama koje priznaju Kosovo Srbiji može samo da šteti.

Ona je rekla da stranci razumeju da je zbog toga Srbija na neki način morala da pokaže nezadovoljstvo ali da, ako tako ostane, Srbija kao mala država za svoja prava ne može da se bori.

"Bojim se da je uopšte smanjenje komunikacije između nasiI sveta nešto što će da nam se vrati kao bumerang. To smo videli 90-tih. Kako ljudi da razumeju šta je naš problem, kako da razumeju zašto smatramo da Kosovo i Metohija ne smeju da dobiju članstvo u nekim institucijama, ako to ne možemo da saopštimo", smatra Sonja Liht.

U američkoj ambasadi kažu da će, bez obzira na trenutno stanje, nastaviti sa svim projektima koje rade za razvoj Srbije i da su i dalje privrženi misiji koju imaju u našoj zemlji.

Vize, kako su rekli, ne izdaju zbog toga što posle napada na njihovu zgradu, tehnički još nisu spremni i sa administracijom neće nastaviti pre kraja ovog meseca.

Slovenci poručuju da su naši narodi tradicinalni prijatelji i izdavanje viza najavljuju za sledeću nedelju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.