Izvor: B92, 04.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez izvoza oružja za ubijanje Rusa

Beograd -- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije neće dati političku saglasnost za izvoz srpskog oružja u Gruziju i Jermeniju.

Ministarstvo je tako odlučilo jer ono u tom kriznom području može biti upotrebljeno protiv Rusije i ruske vojske. "Nadamo se da i naši proizvođači oružja i vojne opreme iz Kragujevca, Užica, Valjeva, Lučana, Čačka, Barića i svih drugih srpskih fabrika nisu za to da srpsko oružje bude upotrebljeno protiv Rusa i Rusije", kaže se u saopstenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ministarstvo navodi da ne izdaje dozvole za izvoz ili transport oružja iz Srbije, nego te dozvole izdaje Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, već samo daje svoj politički stav o izvozu ili uvozu.

Taj naš stav bio je negativan prema zahtevima za izvoz oružja u Gruziju i Jermeniju, sa obrazloženjem da ono u tom kriznom žarištu može biti upotrebljeno protiv Rusa i Ruske vojske, ističe Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Naglašava se takođe da Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom i Vlada Srbije, uprkos političkom protivljenju Ministarstva spoljnih poslova, mogu da izdaju dozvole za izvoz i transport srpskog oružja u Gruziju i Jermeniju.

Pretnje demonstracijama, građanskom neposlušnošću ili bojkotom referenduma usmeravaju se, bez ikakvog razloga, prema Ministarstvu spoljnih poslova, ocenjuje Ministarstvo.

Uprkos tim i drugim pretnjama, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije neće dati političku saglasnost za izvoz ili transport srpskog oružja u Gruziju i Jermeniju.

EU ne očekuje rat Rusije i Gruzije

Havijer Solana smatra da zaoštravanje odnosa između Rusije i Gruzije ne vodi ratu, ali je pozvao obe strane na smirivanje tenzija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer je odbacio predlog gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija da mirovne snage EU zamene rusku vojsku u separatističkim oblastima. On je, međutim, rekao da EU podržava teritorijalni integritet Gruzije i da će nastaviti da pruža usluge u rešavanju spora između te zemlje i Rusije.

Odnosi Moskve i Tbilisija zaoštreni su pošto su četvorica ruskih oficira optužena za špijunažu i uhapšena prošle nedelje u Gruziji.

Evropski zvaničnik kazao je da je razgovarao s gruzijskim predsednikom i s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim o "mogućim merama izgrađivanja poverenja".

"U suprotnom, mogla bi da nastane još složenija situacija. Želimo da odigramo pozitivnu ulogu, ali neophodno je smirivanje napetosti, smirivanje obe strane", istakao je Solana.

Visoki predstavnik EU takođe je odbacio i zahteve Tbilisija da ta zajednica nadzire gruzijske granice kao u Moldaviji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.