Izvor: B92, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez filma zbog "državnih interesa"

Beograd -- Festival autorskog filma nije sinoć zvanično otvoren jednim kineskim filmom jer Srbija ne želi da se sukobljava s Kinom.

Razlog je zahtev Ambasade Kine da film ne bude prikazan jer sadrži necenzurisane dokumentarne snimke događaja na Tjenanmenu 1989. To su vlasti Srbije, odnosno Ministarstvo inostranih poslova, prihvatile i film nije prikazan "zbog viših državnih interesa". Uprkos protivljenju vlasti Kine, film je prikazan na festivalu u Kanu i u Sloveniji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Umesto filma "Letnja palata", kineskog reditelja Loua Jea, prikazan je rumunski "Istočno od Bukurešta". Reditelj Lou Je živi u egzilu i zabranjeno mu je da snima filmove u Kini u narednih pet godina.

Publici Festivala autorskog filma pročitano je saopštenje, u kom se kaže da je u zvaničnom dopisu Ambasade Narodne Republike Kine zahtevano da se film Letnja palata "skine sa liste prikazanih filmova na Festivalu autorskog filma, uzimajući u obzir naše dobre bilateralne odnose" (Srbije i Kine).

U saopštenju Ministarstvo inostranih poslova organizatoru Festivala sugeriše da film ne bude prikazan zbog viših državnih interesa.

Gradski sekretar za kulturu Darijan Mihailović kaže da su republičke institucije i organi na nivou grada Beograda, kao i organizatori, postigli dogovor o tome da je reč o višem državnom interesu.

"Dogovoreno je da sada nije mudro praviti bilo kakav diplomatski skandal i uvrediti prijateljsku zemlju kao što je Kina, koja je stalna članica Saveta bezbednosti, a koja je sada bitan faktor za naše spoljnopolitičke odnose", kaže on.

Predsednik Saveta Festivala Dinko Tucaković kaže da je juče, uoči prikazivanja filma, situacija bila tako ozbiljna da je Savet morao da prihvati sugestiju da film ne bude prikazan.

"Niko od nas nije smeo da na sebe preuzme odluku da se bavi državnim pitanjima, a intonacija je bila takva da stvar nije za šalu. Bilo je kristalno jasno da je stvar u sferi politike", kaže on.

Zbog neslaganja sa odlukom o skidanju filma sa programa, Tucaković je dao ostavku na mesto predsednika Saveta Festivala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.