Izvor: B92, 24.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o rezoluciji o Kosovu

Beograd -- U Skupštini Srbije održane su još jedne konsultacije o rezoluciji o Kosovu koje nisu dale nikakve rezultate. U petak o zakonima neophodnim za "šengen".

Skupštine Srbije održaće sutra sednicu na čijem će dnevnom redu biti samo kadrovska pitanja, kao što su imenovanje i rezrešenje nosioca pravosudnih funkcija. Razgovori o rezoluciji o Kosovu biće nastavljeni sledeće nedelje jer vlast i opozicija nisu mogli da se dogovore o tekstu rezolucije.

Zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šefa poslaničkog kluba G17 plus Vlajko Senić ocenio je da bi bilo dobro sačekati realizaciju inicijative Srbije pred Generalnom skupštinom UN i posle toga formulisati politiku prema Kosovu.

Senić je rekao da postoji suviše partijskih interesa i da bi bilo loše da rezolucija ne bude usvojena ubedljivijom većinom glasova, kako ne bi postala novo seme razdora.

Predstavnik poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić ocenio je da predlog teksta rezolucije koji je juče dostavljen poslaničkim grupama nije dobar, jer ne sadrži stav o odnosu države prema Euleksu i "još je dalji u odnosu na onaj o kome je prethodno razgovarano".

On je ocenio da predloženi tekst ne može da se popravlja i da bi eventualno moglo da se raspravlja o predlogu rezolucije koji je u julu podnelo 108 poslanika SRS-a, DSS-a i NS-a.

Šef poslaničkog kluba SRS-a Dragan Todorović potvrdio je da su radikali i DSS izneli primedbe na tekst koji je juče ministar Bogdanović dostavio šefovima poslaničkih klubova i dodao da je postignuta saglasnost da Kosovo ne treba da bude predmet prepucavanja stranaka, već državno pitanje.

Todorović je precizirao da je ministru preporučeno da za osnovu rezolucije treba da bude korišćen prvobitni predlog poslanika SRS-a, DSS-a, NS-a, a da je na njemu da predloži nov tekst koji bi bio prihvatljiv za većinu.

Bogdanović je juče poslaničkim grupama uručio novi predlog Vladine rezolucije, u koji su uvršćene neke sugestije opozicionih stranaka.

Novim tekstom precizirano je da je međunarodno prisustvo na Kosovu neprihvatljivo bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i bez saglasnosti države Srbije, kao i da su svi akti privremenih kosovskih vlasti ništavni.

Novim predlogom su, takođe, naglašeni dalja borba za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i ekonomsko jačanje srpske zajednice u Pokrajini, a predviđena je i veća borba za prognane sa Kosova 1999. godine, kao i obaveza državnih organa da posvete veću pažnju kidnapovanim i nestalim osobama.

U petak o "šengenskim" zakonima

Poslanici Skupštine Srbije na sednici zakazanoj za petak trebalo bi da razmatraju niz zakona čije je usvajanje uslov za ukidanje viza za zemlje Šengenskog sporazuma.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović sazvala je, na zahtev Vlade, šesto vanredno zasedanje za petak.

Na dnevnom redu su predlozi zakona o zaštiti podataka o ličnosti, zaštiti državne granice, strancima, oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela i o odgovornosti pravnih lica za krivična dela.

Poslanici će razmatrati i predloge zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Konvenciju o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, a u vezi sa nadzornim organima i prekograničnim protokolom podataka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.