Izvor: B92, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez antidiskriminacionog akta

Novi Sad -- Profesor Pravnog fakulteta Vladimir Vodinelić kaže da Srbija još nema opšti antidiskriminacioni zakon.

Iako je u aprilu 2006. usvojen Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, Srbija još nema opšti akt o antidiskriminaciji, a Vodinelić je, govoreći o priručniku "Antidiskriminaciono pravo - vodič", čiji je jedan od autora, naveo da je poreklo i uzrok svake vrste diskriminacije manjak svesti da sa svakim čovekom treba postupati ljudski. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"U našoj pravnoj praksi često se zanemaruje prosta činjenica da ne mora sve što se u praksi događa da postoji i u zakonu, te da ako nešto ne stoji u zakonu, toga ne može biti u pravnom životu", rekao je Vodinelić.

Prema njegovim rečima, vodič je praktična pomoć svima onima koje zanima kako se sa praktično-pravnog aspekta mogu u Srbiji baviti problemom diskriminacije, kako sa aspekta prava na jednakost, tako i prava na ljudsko dostojanstvo.

Koautor priručnika Saša Gajin rekao je da se borba protiv diskriminacije danas vodi na mnogo višem nivou u odnosu na period od pre 10 ili 20 godina.

"Za razliku od ranijih vremena, kada je diskriminacija smatrana društveno opravdanom, pa čak i poželjnom, danas je jednakost postala moralno-pravni imperativ koji sve demokratske države ugrađuju u svoja najviša pravna akta", ocenio je Gajin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.