Bez Milanovića na Pantovčaku, očekuje se Orešković

Izvor: Akter, 23.Dec.2015, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez Milanovića na Pantovčaku, očekuje se Orešković

Aktuelni premijer i lider leve koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović, koji je neočekivao ispao iz igre I pregovora o novom mandataru za sastav 13. po redu vlade u Zagrebu, nije se popode pojavio na konsultacijama kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović

Na konsultacije su stigli predsednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić i Silvano Hrelja, a nakon njih se očekuje dolazak čelnika postizborne koalicije nezavisne liste Most i HDZ-a, Bože Petrova i Tomislava Karamarka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Očekuje se da će sa njima doći i kandidat za mandatara Tihomir Orešković.

Pusićeva je nakon konsultacija sa predsednicom novinarima izjavila da juče ni čelnik nezavisne liste Most Božo Petrov ni lider Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko nisu imali 76 potpisa koliko je potrebno za parlamentarnu većinu.

"Naš stav je jasan da bi nakon ove jedne nedopustivo po mnogo čemu situacije kroz koju smo prošli u poslednjih mešec i po dana Hrvatska trebalo da ide na nove izbore jer ko god sastavi vladu na ovaj način imaće vrlo velike poteškoće sa autoritetom", rekla je Pusićeva.

Ona je podsetila na Ustav koji je, kako je rekla, jasan, a to je da jedna osoba koja se predsedici kandiduje za mandatara mora imati minimum 76 potpisa zastupnika u Hrvatskkom saboru.

"Ako tao bude, onda će taj gospodin dobiti mandat mandatara", rekla je Pusićeva, koja je na pitanje novinara koliko potpisa ima Milanović i zašto se nije pojavio na Pantovčaku, rekla:

"On ima našu punu podršku i podršku u svojoj stranci, te se može smatrati kao da je bio ovde".

Hrvatski mediji javljaju da bi se sa Petrovim i Karamarkom kod predsednice mogao pojaviti i kandidat za mandatara ugledni hrvatski privrednik Tihomir Orešković.

Očekuje se i da će se nakon toga Grabar Kitarović i Orešković zajedno obratiti medijima.

Postizborna koalicija Mosta i HDZ-a ima, kako je ranije najavljeno, većinu od 78 zastupnika u Hrvatskom saboru, a neophodna većina je 76.

Inače, Orešković je do pre godinu dana bio je prvi čovek Plivine Uprave, a potom je prešao u firmu Teva Evropa koja je vlasnik Plive.

Rođen je 1966. u Zagrebu, 1989. je diplomirao hemiju na Univerzitetu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studije - smer finansije i informacijski sistem.

Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske firme Eli Lilly u Kanadi u kojoj je obavljao različite funkcije u segmentu finansija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te firme je otišao s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru je nastavio u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsednika zaduženog za razvoj poslovanja te glavnog finansijskog direktora.

Plivi se pridružio 2009. godine kao glavni finansijski direktor za Istočnu Evropu, a 2010. imenovan je na poziciju glavnog finansijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Evropa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.