Izvor: B92, 02.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez Beograda o decentralizaciji

Priština -- U Prištini se u sredu razgovara o dostignućima na sprovođenju standarda, s posebnim osvrtom na decentralizaciju vlasti na Kosovu.

Razgovorima u sedištu Američke kancelarije u Prištini prisustvuju predstavnici Kontakt-grupe plus i kosovski političari. Nosilac Srpske liste za Kosovo, Oliver Ivanović, kaže da je u razgovoru s članovima Kontakt-grupe rečeno da je Beogradu jasno stavljeno do znanja da je proces decentralizacije autonomna stvar, odnosno da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na njoj raditi UNMIK i privremene institucije.

Ivanović je u izjavi za B92 objasnio da odgovornost leži na Vladi Srbije, kao i da su članovi Kontakt-grupe naveli da su od Beograda dobrodošli samo dobri predlozi: "Činjenica je da predstavnik Kontakt grupe kaže da je Beograd sam sebe isključio, ne želeći da prihvati da učestvuje u radnoj grupi koja se bavi pitanjem decentralizacije. Oni očekuju da predstavnici Srba uzmu aktivno učešće, mada je moje mišljenje da je to ušlo u takvu završnu fazu da mi ne možemo mnogo uticati. Loša strana je, zanači, da mnogi naši zahtevi neće biti uključeni u plan decentralizacije."

Ivanović navodi da je dobra strana razgovora što je Kontakt-grupa prihvatila sugestije predstavnika kosovskih Srba oko pilot projekata, koji se odnose na Gračanicu i Parteš, čija primena treba da se realizuje u narednih 18 meseci. Članovi Kontakt-grupe sastali su se i sa Hašimom Tačijem i Vetonom Suroijem, liderima Demokratske partije Kosova i ORE.

U sredu su u Američkoj kancelariji u Prištini, članovi Kontakt-grupe razgovarali sa i sa najvišim predstavnicima UNMIK-a, KFOR-a i kosovskih privremenih institucija.

Petković: Nije tačno ono što neki tvrde

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Slaviša Petković izjavio je da nije tačna tvrdnja pojedinih srpskih političara sa Kosova, da će nove srpske opštine biti pod patronatom većinskih albanskih opština.

"Naprotiv, primera radi, opština Gračanica imaće sve ingerencije kao i prištinska opština i ni u kom slučaju neće biti podređena bilo kojoj albanskoj opštini", izjavio je Petković posle razgovora sa predstavnicima Kontakt grupe plus u Prištini. Petković smatra i da većina predstavnika srpske zajednice i država Srbija, "ne bi smeli i dalje tvrdoglavo da zagovaraju decentralizaciju po planu Vlade Srbije, jer je taj plan odbačen od medjunarodne zajednice".

Protiv plana i Tači i Suroi

Međutim, sa planom decentralizacije ne slažu se ni lideri dve opozicione partije Albanaca, Hašim Taći i Veton Suroi, a svoje stavove o tome preneli su i predstavnicima Kontakt grupe, tvrdeći da je da je taj plan sačinjen na etničkim osnovama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.