Izvor: Politika, 29.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besni vuk za tužioca

Posle tri i po godine dolazaka u Specijalni sud "maricom" kroz gvozdenu zatvorsku kapiju, Saša Pejaković je u ponedeljak 23. aprila ušao na glavni ulaz u zgradu u kojoj se sudi za ubistvo premijera Đinđića, da bi čuo završnu reč tužioca. Preko reda prolazi kroz metal-detektor i kreće stepeništem na prvi sprat. Posle bukvalno 150 dolazaka u sud, prvi put vidi ovaj hodnik i zgradu suda sa ove strane.

Do sada je dolazio uz zvuke "sirena", vezan "lisicama" i na mala vrata stizao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u sudnicu. Pušten je iz pritvora pred kraj suđenja, jer je znatno ublažena optužba protiv njega. Bio je šef obezbeđenja Dušana Spasojevića, ali ne i njegov saučesnik u zločinima, smatra tužilac. Na završne reči i na presudu dolaziće sa slobode, jedini od 12 optuženih. Sada stidljivim pogledom odmerava enterijer. Neprimetan u gužvi stoji sam i čeka početak suđenja.

Jovan Prijić, prvi specijalni tužilac u istoriji Srbije, sada jedan od zamenika, počinje da čita završnu reč. Čitav uvod odnosi se na "si-vi" majora Zvezdana Jovanovića, inače alatničara, u kome uočljivo nema ni dana neke vojne ili policijske škole. Sledi briljantna analiza dokaza – od onih ključnih, do najsitnijih. I završni udarac, teza o lažnom herojstvu ratnika koji sa daljine puca u srce drugom čoveku na štakama i tu akciju zove "jedan na jedan", kao da je reč o fer pleju. Dok priča, Prijić upućuje kratak pogled namrštenom Zvezdanu.

Drugi na udaru Milorad Ulemek Legija nije u sudnici, jer je prethodno vređao sud, pa je udaljen. Prijić desetak puta upotrebljava reč "manipulator". Nabraja njegove laži – od poricanja zločina, preko posla sa državnom drogom, pa do diplome srednje muzičke škole i priče da ga je supruga, dok se krio, šišala makazama.

Sutradan reč dobija Rajko Danilović, zastupnik porodice Đinđić. Iza njega sede Milan Veruović i njegov advokat Božo Prelević, koji mimikom pokazuje slaganje ili neslaganje. Dok Danilović priča o Đinđiću, Veruović s tugom na licu zuri u tačku ispred sebe. Zatim dugo gleda u optužene.

Na red stiže Legijin advokat Slobodan Milivojević. Dok nabraja ratničke zasluge "crvenih beretki", Danilović se smeje. "Da mu nije pozlilo?", pita Milivojević. Priča o srpskom Kenedi procesu, kako je u Srbiji, ekonomskoj Kartagini, ubijen premijer a za to su okrivljeni i anatemisani nevini ljudi. Dokaza nema. Legiju na slobodu.

Po izlasku iz sudnice, u hodniku ćaskaju advokat odbrane Veljko Delibašić, njegov kolega Rajko Danilović i bivši sudija Marko Kljajević, koji je tog dana udaljen sa procesa "stečajnoj mafiji" i novčano kažnjen zbog uvrede suda. Ne tako davno, i Kljajević je sa lakoćom isključivao mikrofone upornim advokatima, ne prezajući ni da ih udari po džepu.

Nenad Vukasović, branilac Zvezdana Jovanovića, svojim tezama o atentatoru iz inostranstva, krivici premijera za ono što mu se desilo, Cezaru, Brutu i kratkoj suknji Zvezdanove prve advokatice šokira sve, pa i Ulemeka, koji ga sluša zapanjen. Sutradan su svi s pažnjom slušali najmlađeg advokata Aleksandra Popovića i njegov briljantan prikaz pravih slabosti optužnice. Ono što mu je i promaklo, uočavaju znatno iskusniji Krsto Bobot i Goran Petronijević koji veštom analizom naličja optužnice dodaju brdo argumenata na tas odbrane.

Dok su Olivera Đorđević i Veljko Delibašić svoje klijente branili tezama "Ninoslav, bez uvrede, nije čovek tog kalibra" i "Krsmanović nije baš mnogo pametan", advokat Dragoljub Đorđević buni se što neki njegovog klijenta zovu Vlada Budala. Ljudi koji su u četvrtak nasmejani izašli iz suda izgledali su kao publika posle neke pozorišne predstave.

U petak je besni vuk ponovo u sudnici. Otvorenih čeljusti gleda u sudije sa Legijinih grudi. "To je zbog tužioca", umiruje ih bivši komandant. Došao je, kaže, da brani svoje saborce. Ipak je više branio sebe. Kaže da on, Ulemek Milorad, nije ubio premijera, da mu je sve namešteno, da je bio budala što se predao i da mu niko nije ništa obećao. Da hoće, može da pobegne. Ne želi slobodu, jer su mu novinari uništili ime. Traži samo fer suđenje –da dokaže da nije onakav kakvim ga prikazuju.

Dorotea Čarnić

[objavljeno: 29.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.