Izvor: B92, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Besede u Zoranovu čast"

Beograd -- Kao deo obeležavanja godišnjice smrti Zorana Đinđića, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održano je finale takmičenja u besedništvu.

Pobednik takmičenja "Besede u Zoranovu čast", sa temom "Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami", koje je organizovao fond Dr Zoran Đinđić i Demokratska stranka, jeste Aleksej Stepanov iz Kikinde.

"Smrt Zorana Đinđića bila je tačka kada smo stali i kada smo počeli da čekamo da neko kao on uspe i za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nas. Imitiramo život, čekamo da nam neko promeni društvo. Ljudi, to društvo smo mi, svi mi u ovoj sali danas i treba samo da počnemo od nas samih. Jedino tako nam je uspeh zagarantovan i greške nema. Ako vam je dobro, onda ništa, niste bili tu."

Ovo je deo govora Stepanova, pobednika takmičenja. Plaketu je pobedniku dodelila supruga ubijenog premijera, Ružica Đinđić.

Stepanov nije krio radost zbog pobede: "Ja sam jako veliki obožavalac lika i dela Zorana Đinđića. Takođe sam član DS-a. Verujem da ću sledeće godine još više napredovati, da ćemo sve ovo preneti na neki mnogo viši nivo stvarnosti. Šta da kažem, toliko sam uzbuđen da nemam reči."

Finalu u besedništvu na kojem je učestvovalo osam govornika iz gradova iz čitave Srbije, prisustvovao je i predsednik Srbije i DS-a, Boris Tadić. On je rekao da je svaka godišnjica ubistva Đinđića prilika da se zapitamo šta jesmo, a šta nismo uradili.

"Dovoljno je dugo Srbija opstajala u uverenju da su uvek neki drugi krivi za naše nevolje. Mislim da je stvarno vreme da razmislimo o tome da li smo ponekad i mi krivi za ono što nam se dešava. To je bila i ideja Zorana Đinđića, to je bilo njegovo poslanje i to je bio i način na koji je on živeo", kaže Tadić.

Tadić je rekao da je veoma loše što sud do sada nije doneo presudu u procesu za ubistvo premijera. On je istakao da ne želi da se meša u rad sudova, ali da ohrabruje sud da donese presudu i označi krivce za taj zločin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.