Berns: Nezavisnost do kraja godine

Izvor: B92, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berns: Nezavisnost do kraja godine

Nikolas Berns (arhiva, FoNet)

Brisel, Njujork, Berlin, Beograd, Priština -- Kosovo će tokom ove godine biti nezavisno kaže Nikolas Berns. Štajnmajer za nove pregovore. Lavrov ponovio stav Rusije.

"To će se dogoditi kroz SB UN ili drugim mehanizmima. SAD će priznati nezavisnost Kosova", rekao je on. Berns je rekao da SAD problem rešavanja statusa Kosova ne vezuju sa antiraketnim štitom. SAD neće dozvoliti da neko ometa nezavisnost Kosova, pošto će SAD održati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obećanje dato narodu Kosova da će dobiti nezavisnost, izjavio je za BBC državni podsekretar SAD za politička pitanja.

"Mi se približavamo kraju rasprave u Savetu bezbednosti i SAD su do sada odlagale rešavanje statusa Kosova da bi videle stav Rusije i omogućili joj da bude deo tog procesa, ali Rusija nije bila konstruktivna", kaže on.

"Dalje odlaganje statusa moglo bi da dovede u opasnost stabilnost na Kosovu, zemlji u kojoj su naše trupe. Želimo mirno rešenje koje će Kosovu, kao i da Srbiji, omogućimo integraciju u NATO i EU", smatra on.

U međuvremenu, američka državna sekretarka Kondoliza Rajs i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarali su danas telefonom sa o rešavanju pitanja statusa Kosova i Metohije, saopšteno je u Moskvi.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova navedeno je da su šefovi ruske i američke diplomatije, na inicijativu Vašingtona, "razmotrili problematiku rešavanja 'kosovskog pitanja', uključujući i diskusiju o njemu u Savetu bezbednosti UN".

Principijelnu poziciju Moskve, kada je reč o južnoj srpskoj pokrajini, Lavrov je izneo i u jučerašnjem i telefonskom razgovoru od subote, sa šefovima italijanske i nemačke diplomatije Masimom D'Alemom i Frank-Valterom Štajnmajerom.

Inače, u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, Tanjug saznaje da će sledeći sastanak Kontakt grupe biti u Beču, 25. jula.

Opširnije o reakcijama Beograda i Prištine čitajte u posebnoj vesti.

Štajnmajer predlaže nove pregovore

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je da su pokušaji da se dodje do rezolucije Saveta bezbednosti UN o budućem statusu Kosova "zaustavljeni" i predložio nove razgovore Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanja novinara u Berlinu, Štajnamjer je rekao da se, u odsustvu rezolucije (Saveta bezbednosti UN), "razmatra da li će se preduzeti dalji koraci kako bi se razjasnio budući status Kosova".

Kako je rekao, ta "razmatranja" se odnose i na to da "neko zatraži od Kosova i Srbije da počnu novu rundu pregovora, bez rezolucije UN koja trenutno očigledno ne može da se donese".

Posle sastanka s britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Milibandom, Štajnamjer je, takodje, rekao da razgovori treba da se zasnivaju na izveštaju izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Lavrov potvrdio poziciju Rusije o Kosovu

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov ponovio je u telefonskom razgovoru sa šefom francuske diplomatije Bernarom Kušnerom da Moskva neće podržati novi nacrt rezolucije o Kosovu, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova.

"U vezi sa iznošenjem na razmatranje novog nacrta rezolucije za rešavanje kosovskog problema u Savet bezbednosti UN, Lavrov je potvrdio sagovorniku principijelne tačke pozicije Rusije o tom pitanju", navedeno je u saopštenju MIP-a.

Ističe se, takođe, da je telefonski razgovor održan na inicijativu Francuske.

SAD i EU sinoć i formalno predložili nacrt rezolucije SB UN o statusu Kosova, ali bez odluke o glasanju.

Rusija, država s pravom veta u SB UN, koja je ranije saopštila da neće podržati plan na koji Beograd ne pristaje, saopštila je da rezolucija ima "nula" šansi da bude usvojena.

Predlaganje rezolucije, u kojoj je došlo do manjih izmena, podrazumeva da glasanje može biti zakazano za 24 časa, ali i ne mora. Glasanje nije zakazano, što ukazuje na to da se čeka reakcija Moskve, ocenjuje Rojters.

Prema predlogu rezolucije, Beograd i Priština nastavili bi pregovore na 120 dana, posle čega bi UN prepustile administraciju na Kosovu Evropskoj uniji, dok bi trupe NATO-a ostale.

Na takve najave reagovao je i predstavnik Dume Boris Grizlov, koji se nalazi u poseti Beogradu, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Kritike Rusije

Iz Njujorka i dalje stižu kritike na odluku Moskve da odbaci i poslednji nacrt rezolucije. Zamenica ambasadora Velike Britanije u UN Karen Pris kritikovala je Rusiju i ocenila da će o predlogu rezolucije o statusu Kosova uskoro biti glasano u SB UN.

"Dobićemo instrukcije različitih prestonica kako bismo znali u kojoj meri i u kom ritmu treba da delujemo, ali za sada postoji tendencija da tekst nacrta što pre bude stavljen na glasanje, recimo u narednih 36 sati", rekla je ona i dodala da žali zbog toga što "Rusija izgleda više ne želi da deluje kroz Kontakt grupu".

Predstavnik Evropske unije Havijer Solana juče je izjavio kako je verovatno da će Kontakt grupa organizovati pregovore Beograd-Priština ako u SB UN ne bude rezolucije.

"Zovemo na pregovore, ali ne vremenski neograničene. Mislim da nemamo mnogo vremena da pokušamo da donesemo rezoluciju", kaže on.

"Ako to ne bude moguće, verovatno ćemo morati da krenemo dalje, otvorimo pregovore dveju strana, posredujemo između njih i bez rezolucije, i da na kraju vidimo kako se razvijala situacija u tih, manje ili više, 120 dana", kaže on.

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner ne očekuje dogovor sa Rusijom u Ujedinjenim nacijama o nacrtu rezolucije o Kosovu.

Kušner je posle sastanka sa britanskim kolegom Dejvidom Milibandom rekao da se "čini da Rusi nisu voljni da potpišu" nacrt rezolucije, preneo je Rojters.

"U tim uslovima neće biti dogovora o rezoluciji i u tim uslovima neće, nesumnjivo, biti ni rezolucije", rekao je Kušner.

Italija i Slovačka: Isti stav o Kosovu

Italijanski premijer Romano Prodi i premijer Slovačke Robert Fico izjavili su danas u Bratislavi da su stavovi Italije i Slovačke o Kosovu veoma bliski.

"Kada je reč o Kosovu, potvrđujem naš interes da damo zaista snažan impuls regionu da razvija odnose sa Evropskom unijom, a da, zajedno sa ostalim evropskim zemljama, kao osnovu uzmemo Ahtisarijev plan ", kaže Prodi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.