Izvor: B92, 05.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berns: Iznenađenje najavom veta

Priština, Moskva, Beograd -- SAD žele da Savet bezbednosti UN usvoji rešenje za Kosovo u februaru ili početkom marta. Rusija ne želi "veštačke rokove".

Pomoćnik američke državne sekretarke Nikolas Berns iznenađen je jučerašnjom izjavom ruskog ambasadora u Beogradu, koji je za B92 rekao da će Rusija uložiti veto povodom rešenja za Kosovo ako predlog ne bude prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu. "Ne mogu da verujem da stalni predstavnik u Savetu bezbednosti preti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vetom a da još nismo videli Ahtisarijev predlog", rekao je Berns.

Berns je istakao i da je ruski ambasador "možda bio pogrešno citiran" i dodao da je "veoma iznenađen" što čuje "tako nešto". "Mi nismo čuli tako nešto godinama, možda je bio pogrešno citiran", rekao je Berns.

Predsednik Srbije Boris Tadić nije želeo da komentariše stav ruskog ambasadora, već je rekao da ne želi da se meša u odnose velikih sila.

Polt: Nije konstruktivno

Američki ambasador u Srbiji, Majkl Polt, deli zabrinutost Stejt departmenta i ocenjuje da razgovori o mogućem vetu Rusije na konačno rešenje statusa Kosova nisu konstruktivni.

"Nisam o tome još razgovorao sa mojim dragim kolegom i prijateljem amabasadorom Aleksejevim, video sam samo medijske izveštaje o tome šta je on rekao, kao i šta je na to odgovorio Nikolas Berns", kaže Polt.

"No, moramo biti vrlo pažljivi i videti šta je zaista rečeno, a to je da će Rusija iskoristiti svoj uticaj da reaguje protiv ugrožavanja njenih interesa. To je potpuno prirodna izjava jer Rusija vodi računa o svojim interesima", kaže on.

"Ali, kao što sam i ranije rekao, Rusija je vrlo konstruktivan član Kontakt grupe, gde nastojimo da zajedničkim radom nađemo rešenje za Kosovo koje je prihvatljivo za stanovnike Kosova i želimo da radimo zajedno sa Rusijom kako bismo došli do takvog rešenja”, navodi američki ambasador.

Lavrov: Do rešenja samo pregovorima

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da se do rešenja za Kosovo može doći jedino pregovorima, time odgovarajući na pitanje kako vidi izjavu ruskog ambasadora u Beogradu da rešenje mora odgovarati obema stranama - Beogradu i Prištini.

"I ne vidim kako Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija može pristati na bilo koju zamisao kojom bi se odluka o tome nametnula jednoj od strana", rekao je Lavrov u Briselu, posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Draškovićem, tokom samita Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Lavrov je takođe kazao da prilikom rešavanja budućeg statusa Kosova treba poštovati stavove obeju strana i da se do rešenja može doći isključivo pregovorima, koji ne mogu biti ograničeni "veštačkim rokovima".

"Svako rešenje biće loše"

Vuk Drašković je posle susreta sa Lavrovim izjavio da će Marti Ahtisari predlog za status Kosova najpre podneti Kontakt grupi, a potom će taj predlog dati na uvid Beogradu i Prištini u cilju daljih pregovora.

Šef srpske diplomatije Vuk Drašković pozvao je na ministarskom zasedanju OEBS-a da se sada, u poslednjem trenutku pre izricanja kosovske presude, ta međunarodna organizacija pozove na poštovanje sopstvenih principa.

"Srbija neće, ni po cenu kazni ili nagrada, prihvatiti da na njenoj državnoj teritoriji bude proglašena još jedna albanska država na Balkanu. Ako, na primer, postoji 'jedna Kina, dva sistema', zašto ne i jedna Srbija i dva sistema", rekao je Drašković.

Vuk Drašković je ranije danas na samitu razgovarao s više šefova diplomatija, a prema njegovim rečima, svi su saglasni, od Rusije do SAD, da će svako rešenje budućeg statusa Kosova biti loše i izazvati nezadovoljstvo makar jedne strane, a najverovatnije obeju strana.

"Niko nije spreman da kaže da ima dobro rešenje niti na koji način se može doći do kompromisa", rekao je Drašković.

On navodi da mu je Nikolas Berns rekao da više ne može biti odlaganja rešenja statusa Kosova i da SAD nisu jedina članica Kontakt grupe koja insistira na brzom rešenju.

Rašković-Ivić: Beograd je ovo očekivao

Reakciju Rusije, koju je najavio ambasador Aleksejev, nešto je što je Beograd i očekivao, kaže šefica Kooridinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić. Ona za B92 kaže da je taj stav sada malo zbunio Amerikance.

"Rusija jeste konstruktivan član Kontakt grupe i ne znači da je neko konstruktivan samo ako podržava stavove Velike Britanije i SAD, koji nekako vode stvar oko Kosova i Metohije ka nekoj vrsti nezavisnosti. Konstruktivno se može delovati i tako da se nađu dobra i pravedna rešenja koja su pre svega kompromisnog tipa", rekla je Sanda Rašković-Ivić.

Ivanov: Bez dogovora mogući sukobi

Ministar odbrane Rusije, Sergej Ivanov, upozorio je da bi na Balkanu mogli da izbiju novi sukobi ako se Beograd i Priština ne dogovore o budućem statusu Kosova.

U intervjuu za Elefterotipiju, on je rekao da, kada je reč o Kosovu, i dalje postoje faktori koji bi mogli da izazovu jačanje sukoba na međunarodnom nivou, mešanjem susednih zemalja u taj konflikt.

"Upravo je to razlog zašto se Rusija zalaže za nastavak pregovaračkog procesa, polazeći od principa da je loš mir bolji od dobrog rata", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.