Izvor: B92, 09.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin još neodlučan oko Kosova

Berlin, Moskva, London -- Nemačka vlada još nije dala nagoveštaje kako namerava da reaguje na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Do sada nijedan vodeći političar u Berlinu nije isključio mogućnost da Nemačka prizna takav postupak Prištine, ali je jasno da vlada u Berlinu nije među članicama Evropske unije koje bi bile protiv priznavanja Kosova.

Tokom pregovaračkog procesa, kako sa posrednikom UN Marti Ahtisarijem, tako i pod okriljem "trojke", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvanični Berlin je stalno iznova isticao značaj postizanja kompromisnog rešenja u okviru Ujedinjenih nacija. To bi , kako su se u više navrata izražavali ovdašnji vodeći političari, onemogućilo da jedna strana dobije, a druga izgubi sve.

Nemačka je letos insistirala da se pregovori o Kosovu nastave pod okriljem "trojke". Berlin je s jedne strane pod pritiskom SAD koje su kosovskim Albancima obećale brzo priznavanje nezavisnosti, dok s druge strane nastoji da spreči da pitanje Kosova dovede do rascepa u EU i dodatno optereti odnose sa Rusijom.

Međutim, predstavnici Berlina već nekoliko meseci ne pominju više nužnost donošenja odluke o Kosovu u Savetu bezbednosti UN. Ne navode više ni da bi nova rezolucija UN bila nužna osnova za nastavak prisustva KFOR-a na Kosovu.

Kancelarka Angela Merkel prošle sedmice u Bundestagu nije pominjala moguće priznanje Kosova. Naglasila je da će Nemačka morati da razmotri činjenicu da je i dalje potreban angažman Bundesvera unutar NATO-a na Kosovu.

"Mi ćemo stalno iznova proveravati nužne pravne osnove za taj angažman za slučaj da pregovarački proces ne bude uspešan. Ali, isto tako ćemo učestvovati i u evropskoj bezbednosnoj i odbrambenoj misiji koja treba da pomogne izgradnju policijskog i pravnog sistema", najavila je Angela Merkel.

U obaveštenim krugovima u Berlinu se proteklih dana moglo čuti da je vlada Angele Merkel angažovala nekoliko stručnjaka za međunarodno pravo koji treba da pronađu legalnu osnovu za eventualno priznavanje nezavisnosti Kosova.

Lavrov: Zapad ohrabruje Albance

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je danas Zapad da ohrabruje kosovske Albance da unilateralno proglase nezavisnost na Kosovu.

Lavrov je u intervjuu za Kiparsku novinsku agenciju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, upozorio da bi jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova pojačala etnički motivisane tenzije i mogla da dovede do nasilja na Kosovu.

Šef ruske diplomatije ponovo je snažno podržao vlasti u Beogradu, navodeći da su srpski zvaničnici ponudili veoma široku autonomiju kosovskim Albancima.

"Nismo videli bilo kakvu spremnost Prištine da bar uzme u obzir legitimne interese Beograda. Nažalost, ponavljanjem teze o unapred određenoj nezavisnosti Kosova, Albanci su samo pratili signale nekih država Zapada koji su im poručivali da su spremne da podrže jednostrano proglašen suverenitet", rekao je Lavrov.

Lavrov je upozorio da bi bilo kakvi koraci Prištine u pravcu nezavisnosti mogli da podriju međunarodno pravo, dodajući da bi to predstavljalo opasan primer separatističkim pokretima širom sveta.

Independent: Nezavisnost, ali ne jednostrana

Kosovski Albanci će najverovatnije proglasiti nezavisnost početkom 2008. godine, ali ne jednostrano, već uz podršku međunarodne zajednice, piše britanski "Independent", dodajući da ipak ostaje da se vidi da li će Evropljani "imati petlju" da se suprotstave Rusiji.

U albanskim medijima na Kosovu odbrojavnje do jednostranog proglašenja nezavisnosti 10. decembra koje traje mesecima sada je, kako piše "Independent", "odbrojavanje u prazno" pošto albanski lideri pod pritiskom Zapada neće proglasiti jednostranu nezavisnost, već će koordinirati proglašenje nezavisnosti sa SAD i EU, a to će se najverovatnije desiti početkom iduće godine.

"Na Zapadu se nadaju da će se to desiti u narednih nekoliko sedmica, a ne meseci. Plan koji je na pregovaračkom stolu, a koji obezbeđuje garancije za srpsku manjinu, ima veliku međunarodnu podršku", ocenjuje "Independent".

Kosovski Albanci će najverovatnije proglasiti nezavisnost, ali ne jednostrano, koju će priznati većina, ako ne i svih 27 članica EU, piše list.

Priština ne može "jednostavno da proglasi nezavisnost i završi sa tim" zto što je za nezavisnost potrebno i priznavanje, a do toga neće doći osim ako se Kosovo - kojem je "očajnički" potrebna međunarodna podrška - ne odluči da "sporazumno krene putem državnosti", navodi list.

Kada je reč o stavu Rusije, list piše da se ta zemlja protivi rešenju koje bi predstavljalo presedan i dovelo do prekrajanja granica na Balkanu, "koje Moskva smatra svojim dvorištem".

"Ostaje jedino da se vidi da li će Evropljani imati petlju da se suprotstave ruskom predsedniku Vladimiru Putinu", zaključuje britanski list.

"Independent" piše da Albanci i Srbi na Kosovu postaju "nervozni" zbog neizvesnosti u vezi sa budućim statusom i dodaje da postoje "strahovanja da bi ekstremisti na obe strane mogli da izazovu etničke sukobe".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.