Izvor: B92, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beriša u poseti Kosovu

Priština -- Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović razgovarao je sa albanskim premijerom Saljijem Berišom.

Ivanović je izjavio da se u susretu založio za miran proces rešavanja statusa Kosova i za izbegavanje nametanja jednostranih rešenja. "Obojica smo se založili za nekakav miran proces i za kompromisno rešenje. Jednostrano rešenje sigurno ne bi donelo mir i stabilnost. Objasnili smo kako bi to izgledalo za čitav region, a bez mira u regionu sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće biti prosperiteta", rekao je Ivanović.

On je kao dobro ocenio zalaganje da se uspostave normalni odnosi između Albanaca i Srba. Beriša se, prema Ivanovićevim rečima, zalaže za aktivniju ulogu srpske zajednice i smatra da će kosovska pregovaračka delegacija ozbiljno razmotriti incijativu Srpske liste za Kosovo i Metohiju o decentralziaciji. "Mi smo se založili da ne dođe do promene međunarodno priznatih granica. Mislimo da promena međunarodno priznatih granica ne bi bila rešenje", rekao je Ivanović.

Tokom drugog dana posete Kosovu Beriša je obišao porodicu Adema Jašarija u selu Prekaze, u opštini Srbica, sastao se sa predstavnicima zemalja Kontakt grupe akreditovanim u Prištini, kao i sa komandantom Kfora, italijanskim generalom Đuzepeom Valotom.

Beriša je razgovarao i sa predstavnicima manjinskih zajednica i posetio je Akademiju nauka i umetnosti Kosova, kao i opštinu Kosovo Polje.

Tokom posete Kosovu Polju Beriša je istakao da je u razgovorima koje je imao sa domaćim i međunarodnim zvanicnicima prvo pitanje bilo pitanje ljudskih i manjinskih prava građana Kosova, jer je to u interesu svih građana Kosova, posebno Albanaca. On je prilikom boravka u Kosovu Polju obišao i zdanje pravoslavne crkve u ovom gradu i ispred crkve se sastao sa građanima - Albancima, Srbima i drugima.

On je pozvao kosovske Srbe da se ugledaju na Srbe u Kosovu Polju i da žive u dobrim odnosima sa susedima Albancima, dok je istovremeno Albance pozvao da budu primer tolerancije i dobrosusedskih odnosa sa pripadnicima manjina.

Tokom trećeg dana posete Kosovu Beriša će posetiti opstine Peć, Đakovicu i Prizren. Skupština opštine Đakovica sutra će Beriši dodeliti titulu počasnog građanina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.