Izvor: B92, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beriša u poseti Kosovu

Priština -- Premijer Albanije Salji Beriša doputovao je u posetu Kosovu i podržao njegovu nezavinost.

Kosovska televizija prekinula je redovni program kako bi uživo izveštavala iz kosovskog parlamenta i prištinske skupštine. Salji Beriša dočekan je u Prištini sa najvišim počastima. Pored razgovora Beriša se obratio i poslanicima u Skupštini Kosova, nakon čega je na svečanoj sednici Skupstine opštine Priština proglašen za počasnog građanina glavnog grada Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Mi smo podržavali i podržavamo nezavisnost Kosova, kao što podržavamo garantovanje prava Srba i drugih manjina na Kosovu, kao preduslova za mir i stabilnost na Kosovu. Ova poseta Kosovu za mene je najemotivnija, jer sam došao u slobodno Kosovo, koje sigurnim koracima ide ka evropskoj budućnosti koju zaslužuje", rekao je Beriša.

Premijer Albanije Sali Beriša čestitao je kosovskom premijeru Agimui Čekuu za uložene ozbiljne napore za povratak raseljenih. "Pošto sam ovde, pozivam svakog građanina Kosova da učestvuje u procesima na Kosovu", rekao je premijer Albanije.

Kosovski premijer je izjavio da su stremljenja Kosova i Albanije zajednička, a to su evroatlanske integracije. U toku je sastanak Beriše sa šefom UNMIK-a, Sorenom Jesen- Petersenom i njegovim prvim zamenikom Stivenom Šukom.

Salji Beriša će se sutra sastati sa komandantom Kfora Đuzepeom Valotom, predstavnicima zemalja Kontakt grupe akreditovanim u Pristini, čelnicima "Srpske liste za Kosovo i Metohiju" i drugih manjinskih zajednica. Ovo je Berišina druga zvanična poseta Kosovu u svojstvu premijera Albanije. Prvi put je bio na sahrani Ibrahima Rugove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.