Izvor: B92, 29.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beriša: Nove perpsektive

Tirana -- Proglašenje nezavisnosti Kosova je otvorilo nove perspektive za mir i stabilnost u regionu, smatra albanski premijer Salji Beriša.

Beriša je, u razgovoru u Tirani sa crnogorskim ministrom pravde Mirašom Radovićem, rekao da će "nezavisnost Kosova pomoći Srbiji da ostavi prošlost iza sebe i da gleda prema budućnosti" i dodao da "Albanci na Balkanu žele da imaju dobre odnose sa Srbima".

Kao primer dobrih odnosa sa Crnom Gorom, Beriša je pomenuo zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projekat na graničnom prelazu Murićan i rekao da su "isti projekti predloženi premijerima Makedonije i Kosova".

Albanski premijer je izrazio "očekivanje da će Crna Gora priznati nezavisnost Kosova u pogodnom trenutku".

Crnogorski ministar Radović je rekao da se njegova zemlja zalaže za mir i stabilnost u balkanskom regionu.

U pogledu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, crnogorski ministar je ponovio stav premijera Mila Đukanovića da će "Crna Gora imati u vidu svoje nacionalne interese tako što će slediti isti kurs kao evroatlantski partneri".

Beriša i Radović su izrazili želju da se veoma dobri postojeći odnosi dve zemlje produbljuju i jačaju u budućnosti.

Kako je saopštila informativna služba kancelarije albanskog premijera, Beriša je tokom današnjeg sastanka sa crnogorskim ministrom izrazio zadovoljstvo zbog Memoranduma o saradnji koji su potpisali ministri Albanije i Crne Gore.

Beriša je istakao uverenje da će saradnja u oblasti pravde dobiti nove dimenzije u budućnosti, prenela je albanska novinska agencija ATA.

Izražavajući uverenje da će Albanija dobiti poziv za pridruživanje NATO na samitu alijanse u Bukureštu, premijer Beriša je informisao crnogorskog ministra o napretku reformi u različitim oblastima u nastojanju da se Albanija integriše u evroatlantske strukture.

Beriša je rekao da su "dve od glavnih reformi reforma u oblasti pravde i izborna reforma, gde postoji razumevanje i saradnja sa opozicijom".

Albanski premijer je još jednom zahvalio crnogorskoj vladi zbog saučešća povodom događaja u Gerdecu i izvestio ministra Radovića o vladinim merama u vezi s tim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.