Beogradski  pašaluk

Izvor: Kurir, 01.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski pašaluk

BEOGRAD - Na sastanku koji održan 21. 22. i 23. juna 2003. godine u Briselu, kome su prisustvovali predstavnici tajnih službi Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Nemačke, potvrđeno je uverenje da Srbiju u teritorijalnom smislu treba svesti na granice beogradskog pašaluka, kaže za Kurir izvor blizak obaveštajnim krugovima.

Naši sagovornici, koji su imali uvid u transkripte sa ovog sastanka, koje je napravila jedna druga strana obaveštajna služba zainteresovana za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ove prostore, tvrde da se iz tih razgovora koje su vodili predstavnici ovih službi da zaključiti da postoji unapred pripremljen plan drobljenja Srbije i da je ovaj politički trenutak samo jedna od faza tog plana.

- Jasno se vidi da je njihov plan rasparčavanja Srbije već u poodmakloj fazi i da je započet prilično davno. Nekoliko puta učesnici sastanka govore o nužnosti svođenja Srbije na „prihvatljive granice“, odnosno granice iz prve polovine devetnaestog veka, kad je Srbija bila inferioran politički faktor na Balkanu i država bez svog identiteta i suvereniteta. Iz njihovih razgovora se može zaključiti da se cepanje Srbije neće završiti otimanjem Kosova, Vojvodine i Raške oblasti - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, neverovatno je koliko su zapadni stručnjaci skoro do detalja „prepisali“ model kontrole Balkanskog poluostrva koji je koristila Austrougarska monarhija pre dva veka.

- Plan im nije samo da Srbiju svedu na granice beogradskog pašaluka, već i da unutar tih granica naprave što više zasebnih celina, odnosno regiona koji će imati priličan stepen autonomije u odnosu na centralnu vlast. Upravo zato će u periodu pred nama svi faktori unutar civilnog društva, po diktatu finansijera sa Zapada, raditi na jačanju lokalnih organizacija, odnosno radiće na stvaranju lokalnih lidera i političkih organizacija - kaže naš izvor.

(NASTAVIĆE SE)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.