Beograđani nisu za decentralizaciju

Izvor: S media, 31.Okt.2011, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani nisu za decentralizaciju

Građani Beograda najmanje su zainteresovani za decentralizaciju Srbije. Najviše zainteresovani su Vojvođani.

Prema najnovijim istraživanjima građani Beograda su najmanje su u Srbiji, zainteresovani za decentralizaciju. Samo osam odsto Beograđana za decentralizaciju.

Najskloniji decentralizaciji Vojvođani, njih 26 odsto.

U Beogradu se nalaze sve vladine institucije, većina investicija, a i slivanje stanovništva u prestonicu je najizraženije, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zbog čega glavni grad Srbije ima beneficije veće nego druge lokalne zajednice.

SAD donirale Srbiji 800 miliona dolara

Status kandidata za Srbiju prioritet Poljske

Špindeleger i Đelić: Korak po korak do EU

To je glavni razlog što Beograđani nisu u tolikoj meri pristalice procesa decentralizacije i regionalizacije, piše Danas.

Najskloniji procesu decentralizacije i regionalizacije su stanovnici Vojvodine (26 odsto), zatim Centralne Srbije (12 odsto), a tek su na kraju Beograđani - njih osam odsto.

U istraživanju se navodi da je ovaj podatak iznenađujući, jer je u pitanju sredina koja ima najjače obrazovne, kulturne, ekonomske, političke i razvojne potencijale.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam kaže da da u prestonici vlada beogradizacija, odnosno želja da se sve odluke donose u glavnom gradu Srbije. Kako ukazuje, to je zbog toga što se u Beogradu nalaze sve vladine institucije i druge organizacije, ka i većina investicija.

On dodaje da bi decentralizacija i regionalizacija promenila takvo stanje, jer bi sredstva bila u posedu i drugih gradova i opština. On smatra da kampanja, koju vode Ujedinjeni regioni Srbije, najbolje pokazuje da velika želja za decentralizacijom i regionalizacijom postoji, na primer, u Istočnoj Srbiji.

Marinika Čobanu, zamenica direktorke Kancelarije nacionalnog saveta za decentralizaciju, kaže za Danas da je razlog zbog kojeg Beograđani ne žele decentralizaciju taj što je to kontradiktorno "u odnosu od onoga što zovemo novčanik".

Kako objašnjava, svi bi voleli da se sprovede decentralizacija, kako bi im javne službe bile u blizini, odnosno neposredno.

(Danas)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.