Beograde, da li se čujemo

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograde, da li se čujemo

Ne znam šta može da donese diplomatska i politička akcija, s obzirom na to da je kosovska vlada sve i uradila u konsultacijama sa EU i SAD, kaže Dušan Janjić

Petog dana otkako su prištinske vlasti demontirale 26 od 28 baznih stanica južno od Ibra, čime su bez signala mobilne telefonije ostavili oko 100.000 Srba, rešenje se još ne nazire, iako se užurbano radi na njemu. Državni vrh Srbije najavio je diplomatsku akciju koja će, kako je juče rekao premijer Mirko Cvetković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sadržati „bukvalno sve, osim posezanja za silom”. Tokom jučerašnjeg dana ni u vladi Srbije ni u međunarodnim institucijama nije se moglo saznati šta tačno obuhvataju ta diplomatska i politička sredstva, niti u kom pravcu idu razgovori u vezi sa telekomunikacijskom izolacijom Srba u enklavama. Sagovornici „Politike” koji nisu hteli da budu imenovani smatraju da je u pitanju testiranje Beograda i da će od reakcije zavisiti dalji potezi.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže za „Politiku” da ne zna šta može da donese diplomatska i politička inicijativa, „s obzirom na to da je kosovska vlada sve i uradila u konsultacijama sa EU i SAD i da se po kosovskim zakonima, koje ove zemlje priznaju, srpski provajderi tamo nalaze ilegalno”. Nasuprot odluci predsednika i premijera da se krene u diplomatske i političke pritiske, Janjić smatra da je pametnije da se uđe u tehničke pregovore o celom paketu infrastrukturnih problema, „jer je u tom slučaju veći manevarski prostor i za neke dobitke”.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović, međutim, kaže da nema drugog rešenja nego da se ponovo uspostavi telefonski saobraćaj. „O tome može da se razgovara kao o tehničkom pitanju, odnosno usklađivanju tih odnosa, ali samo preko Unmika, jer direktnih kontakata, čak i oko tehničkih pitanja – neće biti”, kaže Ivanović. On smatra da bi se Eulkes morao uzdržati od olako datih izjava podrške prištinskim vlastima, jer proizvodi višestruku štetu: krše ljudska prava Srba, ugrožavaju bezbednost i potpomažu stvaranje nestabilnosti.

Priština, pak, Srbe optužuje za politizaciju celog slučaja, a predsednik Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAT) Ekrem Hodža naglašava da je akcija usledila zbog sprovođenja kosovskih zakona, kao i da je „efekat ove akcije prestanak rada nelegalnih telefonskih operatera, i on je postignut”.

Povodom spekulacija da je isključivanje repetitora tempirano u okviru poziva EU na regionalnu saradnju, kao i da je deo akcije uslovljavanja Beograda da da saglasnost Kosovu za međunarodni kod, Ivanović kaže da je i to moguće. „Priština je do sada dva puta pokušala da se u Međunarodnoj telekomunikacijskoj agenciji (MTA) registruje kao Unmik–Kosovo, ali smo mi to uspešno blokirali. Agencija im je direktno saopštila da bez članstva u UN neće moći da se kandiduju za taj broj”, kaže Ivanović.

Jedina mogućnost da se nekoj teritoriji, koja nije članica UN, dodeli međunarodni broj jeste da matična zemlja da saglasnost, kao što je Kina dala saglasnost Tajlandu. „Ali Srbija nema nameru da da takvu saglasnost”, zaključuje Ivanović.

----------------------------------------------------

Hodža: Reciprocitet nije u interesu Srbije

Na pitanje novinara šta bi se dogodilo ako bi Srbija prekinula dovod fiksne telefonije 038 za telefonski sistem pod kontrolom kosovske vlade, predsednik RAT Ekrem Hodža je rekao da ne veruje da je to u interesu Srbije. „Ako bi Srbija isključila kod 038 na Kosovu, bio bi to jedan dobar početak da međunarodni mehanizmi ubuduće imaju u vidu neophodnost određivanja međunarodnog državnog koda za Kosovo. Mislim da u ekonomskom pogledu nije u interesu Srbije da preduzme takav postupak. A ako jeste, onda za nas neće biti fatalnih posledica”, rekao je Hodža.

Biljana Mitrinović

--------------------------------------------------

Srbi u Goraždevcu dobili podršku Unmika i Kfora

U Goraždevcu, gde još rade dve bazne stanice, Srbi nisu dozvolili isključenje. Kako za „Politiku“ kaže predsednik opštine Miloš Dimitrijević, prilikom jučerašnjeg razgovora sa predstavnicima Kfora i Unmika Srbi su dobili obećanje da će im predstavnici civilne i vojne misije pružiti „punu podršku“. Dimitrijević naglašava da je na sastanku izričito rečeno da predstavnici međunarodne zajednice neće dozvoliti vandalizam u ovoj enklavi.

Na protestnom skupu održanom juče u Gračanici nekoliko hiljada Srba sa centralnog Kosova zatražilo je od međunarodne zajednice da spreči predstavnike privremenih kosovskih institucija u Prištini da uništavaju predajnike mobilne telefonije srpskih operatera.

Kako za „Politiku“ kaže načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić, u čijoj je organizaciji i održan protestni skup, Srbi očekuju da se međunarodna zajednica suprotstavi ovom vandalskom činu, jer ove poteze tumače kao još jedan pritisak na srpski živalj u pokrajini.

B. Radomirović

[objavljeno: 27.04.2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.