Izvor: B92, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd usvojio budžet

Beograd -- Odbornici Skupštine Beograda usvojili su gradski budžet za 2008. godinu, u vrednosti od 66 milijardi dinara.

To je za oko 10 odsto više nego u 2007. Preko polovine sredstava novog budžeta predviđeno je za direktne investicije, dok će značajan deo novca biti uložen u saobraćajnu infrastrukturu. Poslanici opozicije bojkotovali su glasanje za budžet grada, kritikujući što se on usvaja pre republičkog.

Skoro 90 odsto sredstava budžeta Beograda za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2008. biće obezbeđeno iz tekućih primanja grada, dok će ostatak novca stići preko inostranih kredita i predstojećih privatizacija.

Član Gradskog veća Dušan Bajec izjavio je za B92 da je 50 odsto sredstava novog budžeta predviđeno za klasično investiranje, a da će delom novca grad pomoći Republici u rekonstrukciji mostova i izgradnji obilaznice.

"Da bismo pomogli građanima Beograda, jedini je način da se i mi uključimo u izgradnju obilaznice, za nju smo predvideli oko dve milijarde dinara; ove godine smo potrošili 300 miliona dinara, dakle, mnogo više ćemo se angažovati, direktno preko Direkcije za građevinsko zemljište. Uključićemo se i sa 600 miliona u rekonstrukciju Pančevačkog mosta i sa 600 miliona oko Gazele, to su sve važni poslovi koji uopšte nisu u našoj nadležnosti, ali je to veoma važno da se uradi", rekao je Bajec.

Članovi SRS i SPS bojkotovali su glasanje za budžet, uz obrazloženje da on ne može biti usvojen pre republičkog. Bajec takve kritike odbacuje.

"Republički budžet, naravno da je on osnova gradskog budžeta, ali treba imati u vidu da su svi glavni pokazatelji, koji su bitni za donošenje budžeta grada Beograda, u suštini već doneti u drugim dokumentima i oni se sigurno neće menjati glasanjem za budžet u parlamentu. Nama je potpuno svejedno, sa suštinske tačke gledišta, da li ćemo usvajati budžet dva dana pre ili dva dana posle republike", navodi Bajec.

Budžetom za 2008. predviđeno je da se nastavi sa izgradnjom neprofitnih stanova, rekonstruišu stare i izgradi nekoliko novih škola i obdaništa, dok će deo sredstava biti odvojen za kupovinu opreme za domove zdravlja i vozila hitne pomoći i gradskog prevoza.

Spomenik stradalima u bombardovanju kasarni na Dedinju

Skupština Beograda donela je danas odluku o podizanju spomen-obeležja gardijskim brigadistima i pacijentima Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", stradalima u NATO bombardovanju 1999. godine.

Spomen obeležje sedmorici vojnika i trojici pacijenata koji su poginuli prilikom raketiranja kasarni na Dedinju u noći između 19. i 20. maja 1999. godine, biće podignuto u ulici Jovana Marinkovića u Beogradu.

Inicijativu za podizanje spomenika su pokrenuli Ministarstvo odbrane Srbije i Nevladina organizacija porodica nastradalih i unesrećenih, koji žele da se na primeren način obeleži mesto stradanja nevinih žrtava tokom NATO bombardovanja.

Ministarstvo odbrane finansiraće idejni i glavni projekat, a sve troškove izvođenja radova na realizaciji spomen-obeležija snosiće Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Odbornici Skupštine Beograda danas su usvojili i odluku o podizanju spomenika Đakonu Avakumu, u okviru kompleksa Beogradske tvrđave.

Predlog za podizanje spomen-obeležija podnelo je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, koje je obezbedilo celokupna sredstva.

Đakon Avakum bio je sabrat u manastiru Trnava kod Čačka, koga su Turci, nakon učešća u Hadži Prodanovoj buni 1814. godine, svirepo ubili u Beogradu.

Skupština Beograda usvojila je i odluke o stavljanju pod zaštitu prirodnih dobara parkove "Avala", "Pionirski park" i "Akademski park".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.