Beograd spreman na novi duh saradnje

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd spreman na novi duh saradnje

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je za današnje ljubljansko Delo da je srpska Vlada spremna za novi duh saradnje u rešavanju pitanja nasledja bivše SFRJ, ali da je za to potrebna dobra volja svih strana.

U intervjuu povodom današnje posete Sloveniji, Cvetković je rekao da"nije sasvim tačno" da se Srbija zalaže za bilateralno rešavanjepitanja imovine, za razliku od Slovenije koja zagovara rešenje u okviru bečkog sporazuma o sukcesiji.

Premijer Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao je da većina članova mešovite komisije zasukcesiju iz država nastalih raspadom SFRJ nije prihvatila da se problem imovine rešava u okviru sukcesije.

Na čelu onih, koji su smatrali da su potrebni bilateralni sporazumibila je Hrvatska, dodao je Cvetković.

On je takodje naveo da je Srbija Sloveniji već vratila nekoliko preduzeća i da je, budući da nije bilo reciprociteta, predložen bilateralni sporazum koji bi obezbedio reciprocitet.

Prema Cvetkovićevim rečima, Srbija ništa nije uradila na štetuslovenačke imovine uredbom o zaštiti svojine radnih organizacija, koje imaju sedište na teritoriji bivših republika SFRJ, rok za dogovor produžen je više puta, a preduzeća su isključena iz privatizacije.

"Pitanje nasledstva je komplikovano, jer smo više decenija živeli u istoj državi", smatra Cvetković, i dodaje da je zbog toga "potrebnadobra volja svih strana, a srpska vlada je pokazala spremnost na novi duh saradnje, kojega nakon raspada SFRJ nije bilo".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.