Izvor: B92, 23.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beograd razmišlja o podeli Kosova"

Beograd -- Srbija razmatra mogućnost podele Kosova, navodi se u BIRN-ovoj Internet-publikaciji Balkan insajt.

U novom pokušaju da se odupre planu UN za Kosovo, koji predviđa nadgledanu nezavisnost Kosova i ima podršku Zapada, Srbija razmatra mogućnost podele Pokrajine, navodi Balkan insajt i dodaje da su srpski zvaničnici u Beogradu i na Kosovu i članovi Srpske akademije nauka i umetnosti počeli da razmatraju mogućnost promene sadašnjih granica Kosova.

Navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da postoji ideja prema kojoj bi Srbija, u slučaju da Kosovo proglasi nezavisnost, izvršila odvajanje severnog dela Pokrajine, oko Kosovske Mitrovice, u kom uglavnom žive Srbi.

Srpski lider sa severa Kosova Oliver Ivanović rekao je da će, ako Albanci na Kosovu proglase nezavisnost, "to učiniti i severno Kosovo".

Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari upozorio je ranije u Helsinkiju da će, ako dođe do podele, "Kosovo postati društvo kojim je nemoguće upravljati".

Balkan insajt navodi da Srbija sve češće pominje podelu Kosova jer "i najtvrdokorniji predstavnici Beograda shvataju da su izgledi da zemlja zadrži Kosovo u celini veoma mali". "Na mnogo načina severno Kosovo de fakto već jeste deo Srbije", navodi Aleksandar Vasović, urednik BIRN Srbija.

"Opštine Zubin Potok, Leposavić i Zvečan i severni deo Kosovske Mitrovice naseljeni su uglavnom Srbima, kojih ima oko 40.000. Ta oblast se geografski naslanja na Srbiju i ima razvijene finansijske, logističke, administrativne i kulturne veze s Beogradom", navodi on i dodaje da je indikativno što je SANU, "koja cesto ima ključnu ulogu u formulisanju strategije zemlje, nedavno objavila dve knjige o Kosovu, koje sadrže tekstove o mogućnosti podele".

"U jednom članku se razmatraju detalji mogućeg egzodusa Srba iz enklava u centralnim i južnim delovima Kosova, uključujući mape koje prikazuju kako bi podela mogla izgledati i kako Srbi sa juga mogu izaći iz svojih enklava", navodi se u tekstu.

Vasović navodi i da su političari ukazivali na mogućnost podele Kosova, uključujući bivšeg ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovića i šeficu Koordinacionog centra za Kosovo Sandu Rašković-Ivić.

Balkan insajt navodi da je Beograd, tokom pregovora u Beču, predložio model "Južnog Tirola, Alto Adige", kao moguće rešenje za Kosovo. Taj planinski region na severu Italije preuzet je od Austrije posle I svetskog rata. U njemu uglavnom živi nemačka i austrijska populacija. Posle godina sukoba niskog intenziteta, Rim je tom regionu ponudio široku autonomiju 1972, nakon čega su sukobi prestali.

Iako su ovu ideju kosovski Albanci odbacili, model Južnog Tirola nedavno se ponovo pojavio u nešto izmenjenom obliku, piše Balkan insajt, i navodi da je prošle nedelje austrijski kancelar Alfred Guzenbauer predložio da se taj model primeni samo na severni deo Kosova.

Ceo tekst Aleksandra Vasovića iz najnovijeg BIRN-a, možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.