Izvor: B92, 16.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd pred SB: Nastavak pregovora

Beograd -- Zvanični Beograd smatra da nisu iscrpljene sve mogućnosti za pregovore i nada se novoj inicijativi za nastavak dijaloga.

Takvu poruku danas su poslali i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar inostranih poslova Vuk Jeremić. Jeremić je izjavio i da Srbija neće založiti svoju budućnost, ali da će nametnuto rešenje statusa Kosova - nepovoljno za Srbiju - delegitimisati vrednosti demokratije u Srbiji.

Sednica Saveta bezbednosti na kojoj će se razmatrati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izveštaj međunarodne trojke o 120 dana pregovora se bliži. Srpska strana i dalje veruje da pregovori nisu okončani, dok se Priština najavljuje jednostrano proglašenje nezavisnosti čim dobije pozitivan signal iz Vašingtona i Brisela.

Tadić smatra da predstoji pritisak na one zemlje Evropske unije koje se još nisu odlučile da li će priznati eventualnu nezavisnost Kosova, ali i da očekuje da će na sednici SB biti pokrenuta incijativa za nastavak pregovora.

On je naveo i da odluka da sednica bude zatvorena za javnost potvrđuje značaj kosovskog pitanja za međunarodni pravi i politički poredak.

"Očekujem da sednica ima nekoliko inicijativa, pre svih da se pokrene inicijativa za nastavak pregovora. Očekujem da će i druge zemlje podržati takvu inicijativu, pre svega Rusija i Kina", kaže Tadić.

"Mi nastavljamo našu državnu politiku prema Kosovu i Metohiji. Naša pozicija je bila i više nego fleksibilna i fer", rekao je predsednik Srbije navodeći da je pregovarački tim Srbije tokom dvogodišnjih pregovora ponudio više modela suštinske autonomije koji su "primenjeni i efikasni".

Sednica SB 19. decembra biće zatvorena, a na njoj će govoriti i predsednik Kosova. Predsednik Srbije kaže da nije prvi put da sednici SB prisustvuju čelnici kosovskih privremenih institucija. Tadić navodi da predstavnici Kosova imaju pravo da kažu svoje mišljenje o budućem statusu Kosova, ali bez dovodjenja u pitanje teritorijalnog integriteta Srbije.

Zvanični Beograd na sednici Saveta bezbednosti će predstavljati premijer Srbije Vojislav Koštunica, kao i ministri Vuk Jeremić i Slobodan Samardžić.

"Svi su zaboravili na standarde"

Jedna od zemalja koja se već izjasnila o proglašenju jednostrane nezavisnosti je Rumunija. Ministar inostranih poslova te zemlje je na prvoj konferenciji ambasadora Srbije rekao je da on ne smatra da Evropska unija postavlja uslov Srbiji brže integracije u zamenu za prihvatanje nezavisnosti Kosova.

"Rumunija neće priznati nezavisnost Kosova, jer verujemo da se principi međunarodnog prava moraju poštovati. Kao članica EU želimo da usmerimo pažnju naših partenera na moguće posledice. Istovremeno, naš pristup naglašava neophodnost rešenja koje će podržati evropske perspketive zapadnog Balakna u celini", rekao je Adrijan Čorojanu.

Politički direktor norveškog ministrastva inostranih poslova Kai Eide rekao je da će Norveška, kao zemlja koja nije članica EU, samostalno doneti odluku - kada dođe vreme za to.

Eide, koji je 2005. godine dobio zaduženje od generalnog sekretara UN da pripremi izveštaj nakon koga je pregovarački proces počeo, podsetio je da su svi zaboravili na standarde. On takođe uozorava da Kosovo ne sme da destabilizuje region, kao i da se nasilje mora izbeći.

"Ne može biti sumnje da bi nova rezolucija Saveta bezbednosti bilo daleko najbolje rešenje. To bi uklonilo nejasnoće i rasprave, stvorilo bi jasnoću kakva nam je potrebna. Mi smatramo da 1244 daje osnove za nastavak angažmana KFOR-a na pružanju stabilnosti, sprečavanju nasilja i zaštite naroda. Ako nova rezolucija Saveta bezbednosti nije moguća, ako dođemo do tog raskršća, onda je važno da tragamo za rešenjem koje može da donese najveći mogući međunarodni konsenzus", rekao je Eide.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.