Izvor: B92, 27.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd pozvan na dijalog s Prištinom

Brisel -- Čelnici NATO-a i predsedavajući OEBS-a Dimitrij Rupel ocenili su da je Kosovo ušlo u važnu etapu.

Oni su naglasili i da je potrebno uključenje kosovskih Srba u taj proces i razgovor Beograda i Prištine. Kako je rekao jedan zvaničnik NATO-a posle susreta Rupela sa ambasadorima u Savetu NATO-a i generalnim sekretarom Japom de Hop Sheferom, zajednički je stav da je dobra odluka Skupštine Kosova da potvrdi ulazak srpskog predstavnika Slaviše Petkovića u Vladu Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"To je korak u dobrom pravcu i Beograd sada mora jasno da stupi u dijalog s Prištinom, i to jedinstvenim glasom, kako bi i Beograd bio deo tog procesa", stav je predsedavajućeg OEBS-a, Saveta NATO-a i Shefera.

Aselborn: Sve zavisi od standarda

Ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn kaže da od primene standarda zavisi budući status Kosova.

Obraćajući se Stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u ulozi predsedavajućeg Evropskom unijom, Aselborn je naglasio da je 2005. odlučujuća godina za Kosovo. On je rekao da će Luksemburg na Zapadnom Balkanu nastaviti primenu plana iz Soluna, usvojenog 2003, i procesa stabilizacije i asocijacije.

"Biće nastavljeni pregovori sa Albanijom u cilju zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, a počeće pregovori s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom i Crnom Gorom čim preduslovi budu ispunjeni. S Hrvatskom bi pregovori o prijemu mogli početi u martu ove godine ako bude obezbeđena puna saradnja s Haškim tribunalom. Od Makedonije se očekuje da u prvom semestru ove godine pruži odgovore na pitanja Komisije EU kako bi Komisija mogla da nastavi razmatranje zahteva za prijem", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.