Beograd nudi 95 odsto nadležnosti

Izvor: B92, 03.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd nudi 95 odsto nadležnosti

Jeremić (FoNet, arhiva)

Beograd, Strazbur -- Vuk Jeremić kaže da Beograd Prištini nudi 95 odsto nadležnosti, ali ne one vezane za suverenitet i teritorijalni integritet.

Ministar spoljnih poslova izjavio je danas da je Beograd spreman da, u okviru pregovora o statusu Kosova, Prištini prepusti 95 odsto nadležnosti, ali ne one koje se odnose na suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Jeremić je potvrdio da će prva tačka dnevnog reda sledećih direktnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovora Beograda i Prištine u Briselu biti plan o suštinskoj autonomiji Kosova koji nudi Beograd.

"To je prvi put da ćemo imati prilike da u direktnoj diskusiji s prištinskom stranom raspravljamo o modalitetima plana o suštinskoj autonomiji", rekao je Jeremić i dodao da će predmet razgovora biti pre svega podela nadležnosti.

Ministar spoljnih poslova Srbije juče je za B92 izjavio da će prva tačka dnevnog reda direktnih razgovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu biti predlog Beograda o suštinskoj autonomiji Kosova.

Jeremić je naveo da se s tim saglasila delegacija kosovskih Albanaca i da je to napredak i veliki korak napred.Jeremić je u Poligrafu B92 ocenio i da je tokom direktnih pregovora Beograda i Prištine u Njujorku o budućem statusu Kosova učinjen još jedan pomak.

"To je eksplicitno obavezivanje svih strana, pre svega pregovaračkih strana, da ni pod kakvim okolnostima ne pribegavaju nasilju, ni pretnjama nasiljem", rekao je Jeremić.

On kaže da Srbija ne preti, niti će pretiti nasiljem. "Mislim da je jedna od važnijih pobeda za naš diplomatski nastup u ovoj fazi pregovora to što smo se na kraju obavezali svi zajedno, a pre svega albanska strana, da upotreba nasilja neće biti parametar u pregovorima", kaže Jeremić.

Fundamentalna razlika između pregovora koje je vodio izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari i sadašnjih, kaže Jeremić, jeste to što su na stolu konačno predlozi obe strane i što je prvi put razgovarano o predlogu Srbije o suštinskoj autonomiji Kosova.

Koštunica: Podržite Beograd

Koštunica (FoNet, arhiva)

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope pozvao evropske države da podrže stavove Beograda o rešenju statusa Kosova.

"Do sada nam niko nije rekao šta je pogrešno u našem predlogu i zašto bi Kosovo trebalo da dobije nezavisnost. Kojim to argumentima može biti osporen predlog Beograda o statusu najpovlašćenije nacionalne manjine?", zapitao se Koštunica.

Premijer je tražio i podršku parlamentaraca u Strazburu. "Srbija očekuje i vašu podršku za postizanje demokratskog i sporazumnog rešenja budućeg uređenja Kosova i Metohije, uverena da braneći pravo i pravdu, Povelju UN, ustrojstvo savremenog sveta i evropske demokratske vrednosti ne misli samo o svojoj budućnosti i ne brani samo svoj suverenitet i svoje dostojanstvo", kaže Koštunica.

Iz SE stigla je poruka da ta organizacija nema stav prema pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije. Kako je objasnio generalni sekretar SE Teri Dejvis, odluku o statusu može da donese Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.